СВИЛАЈНАЦ – Пошто је обезбедила инфраструктурне услове и административне олакшице, општина Свилајнац привукла је бројне инвеститоре. Изграђене су две индустријске зоне у којима постоји могућност пословања у режиму Слободне зоне, односно уз различите фискалне, финансијске и царинске погодности. Поред тога, након успелих приватизација све фабрике у овој општини „нашле“ су свог власника. Последња у низу је фабрика бившег ПОР-а, која је продата Привредном друштву „Алфа Техникс“ д.о.о. из Крагујевца.

- Једина препрека да би ова фирма производне погоне из Крагујевца преселила у Свилајнац, била је да послује у оквиру Слободне зоне. Пошто је Влада Републике Србије пре два дана донела одлуку о давању сагласности на проширење подручја „Слободне зоне Свилајнац“, власници фабрике увелико реновирају 4.000 квадрата како би априла почелели да раде пуном паром. До маја ће бити упошљено 100, а у наредне три године биће отворено још 200 радних места – изјавио је данас председник општине Свилајнац Предраг Милановић.


Прочитајте још: Милановић: Свилајнац добија нову фабрику са 200 запослених


Директорка „Слободне зоне Свилајнац“ Тијана Јовановић додала је да је на овај начин подручје „Слободне зоне Свилајнац“, основана 2011. године, са 40 проширено на 57 хектара и да је то једина слободна зона у Поморавском округу.


- Осим ове, имамо још једну нову локацију, у којој успешно функционише фирма „Конти3“, који такође добија могућност да ради у режину „Слободне зоне Свилајнац“. Ово је нова развојна шанса за општину Свилајнац, али и цео регион, јер су слободне зоне најбоље место за улагање и за рад у Србији. Будући да оне пружају услове за рад по поједностављеној процедури, без царина, пореза, пдв-а, то је свакако допринело да будемо у самом врху када су у питању градови у којима се инвестира. Већ годима смо рекордери и када је реч о спољнотрговинском суфициту у Поморавском округу, што је најсигурнији показатељ да су слободне зоне најбоље место за улагање – додала је директорка Јовановић.


Прочитајте још: Свилајнац добио кланицу (ФОТО)


Сувласник фирме „Алфа Техникс“ д.о.о. Иван Живковић изјавио је да су се одлучили да купе фабрику у Свилајнцу искључиво због „Слободне зоне“, јер је 90 одсто њихове производње фокусиран на извозу. Поред тога, близина аутопута обезбеђиваће им добру логистику.


- „Слободна зона“ убрзава процесе царињења и расцарињења робе, јер камини неће да одлазе у царинску испоставу, већ директно у круг фабрике, па се штеди време и новац. Возачи неће чекати по два дана, већ ће се радити 24 сата 365 дана у години – оценио је Живковић.Тијана Јовановић

ОРИЈЕНТИСАНИ КА ИЗВОЗУ


Фирма „Алфа Техникс“ д.о.о. успешно послује већ 18 година. Бави се производњом и обрадом челика, а међу бројним купцима су и два велика инострана купца. Раде за ауто и авио индустрију. Израђују, на пример, опрему за аеродроме, односно хидрауличне тунеле од аеродромске зграде до авиона, сервисна степеништа за мање авионе.