ПРВО У СРБИЈИ: Ваљево добило карту плодности пољопривредног земљишта

Танјуг

23. 01. 2018. у 20:16

ПРВО У СРБИЈИ: Ваљево добило карту плодности пољопривредног земљишта

Фото Архива ВН

Град Ваљево први је у Србији који је успео да уради карту плодности пољопривредног земљишта са препоруком за гајење воћарских и ратарских култура и то за сваку од 76 катастарских општина

Град Ваљево први је у Србији који је успео да уради карту плодности пољопривредног земљишта са препоруком за гајење воћарских и ратарских култура и то за сваку од 76 катастарских општина, колико их има.

"Ова карта, која је урађена уз подршку Града Ваљева, стручне регионалне пољопривредне службе и привредног друштва Агроразвој - Ваљевске долине, треба да нам помогне да средства која издвајамо у буџету за субвенцију развоја пољопривреде, а она износе преко 430 милиона динара у овој години, што рационалније буду искоришћена," каже дипломирани инжењер Никола Радојичић помоћник градоначелника Ваљева за Глас западне Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Smog guši Valjevo!

Израда ове карте је показала да се не могу у свакој катастарској општини са истим успехом гајити поједине врсте воћа или ратарских усева. На пример, малина веома добро успева у једном од села Ваљевске општине, док у другом не или су резултати који се постижу у производњи веома нерационални.

У овом истом крају се може гајити шљива која је једна од најзаступљенијих врста у ваљевском крају и то веома успешно. Слично је и у ратарству где се не могу у свакој катастарској општини успешно гајити пшеница, кукуруз, сунцокрет, соја и друге ратарске културе.

Након израде карте плодности пољопривредног земљишта даваће се и субвенције. У селима где се успешно могу гајити поједине воћне врсте или ратарски усеви субвенција ће бити у стопроцентном износу, док ће тамо где услови за гајење нису повољни, те субвенције износити свега до 30%, наглашава Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације