Туђе име на огњишту немањићке државе

Драгољуб Гагричић

21. 01. 2018. у 08:03

Књига историчара из Сјенице Салиха Селимовића "Рашка или Санџак". Од 25 санџака под Турцима, остао само назив на југозападу Србије

Туђе име на огњишту немањићке државе

Мр Салих Селимовић / Међу корицама књиге документи и изводи из богате литературе / Фото Д. Гагричић

НА простору некадашњих српских и југословенских земаља с најближим окружењем крајем 17. века било је 25 санџака. Новопазарски је основан око 1790. године, с Новим Пазаром као административним седиштем, иако су санџак-бегови и касније кајмаками најчешће боравили у Сјеници. Овај санџак је три пута укидан. У турском царству почетком 19. века било је 290 санџака, али су сви укинути 1921. године и име се једино код нас задржало.

Ове чињенице су окосница недавно објављене књиге "Рашка или Санџак" мр Салиха Селимовића, историчара из Сјенице, у којој је он сабрао чланке и публицистичке радове о прошлости Старе Рашке, неким актуелним темама, пре свега историјској утемељености два имена (термина, топонима) - Рашка или Рашка област, који углавном употребљавају православни Срби, док муслимани и Бошњаци користе турско име Санџак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Stefan Prvovenčani temelj srpske države

КОРИСТЕЋИ изворне документе и богату литературу и пратећи прилике од турске окупације Старе Рашке у првој половини 15. века, новог административног устројства, преко исламизације и присилних миграција, Селимовић осветљава историјске чињенице и подсећа:

- Санџак је турска реч и значи застава. Санџаци су били само административне јединице којима су управљали санџак-бегови као војним пленом, добивши од султана санџак, односно заставу као симбол власти и командовања војском санџака. После доношења Вилајетског закона 1865. године, санџаци су добили статус управног подручја у рангу округа, без икаквих политичких, верских и етничких посебности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Srbija zaboravila svog prvog kralja

Име Санџак се потпуно одомаћило у општинама Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Пријепоље, као и неколико општина севера Црне Горе, док се комшије у Новој Вароши и Прибоју оштро противе својатању, сврставању и цртању карата. Ово име је често повод за тензије на југозападу Србије, за трвења и запаљујућу атмосферу у политичким и политикантским препуцавањима.

На страницама књиге, у издању Српске радикалне странке, аутор низом сведочанстава тврди да нису само Турци "кумовали" називу Санџак, већ и Швабе. Политички правац који су утемељиле аустроугарска дипломатија и војска - темељац је актуелних збивања и захтева за специјални статус или аутономију Санџака, као и прихватања овог назива за некадашње огњиште немањићке државе.

Група аустроугарских официра у Дугој Пољани код Сјенице 1916. године


- Пошто се Новопазарски санџак налазио у оквиру Босанског вилајета, Аустроугарска је 1878. захтевала и његову окупацију, да би спречила стварање заједничке границе Србије и Црне Горе или евентуално њихово уједињење. Тај простор је Бечу био потребан и као коридор за његово напредовање према Егејском мору. Великом политичко-дипломатском активношћу то је делимично спречено, па је Аустроугарска са својом војском 1879. запосела само Пљевља, Прибој и Пријепоље. Порта је од тог подручја организовала Пљеваљски санџак, па је настао период двовлашћа - пише Селимовић.

СЈЕНИЧКА РЕЗОЛУЦИЈА У ОДГОВОРУ на питање откуд и зашто Санџак, мр Селимовић указује и на Сјеничку резолуцију: - Круна окупаторског разорног деловања било је одржавање конференције муслиманских првака из градова некадашњег Новопазарског санџака у Сјеници, 13. и 14. августа 1917. У Резолуцији, коју је потписало 12 градоначелника, тражено је издвајање Старе Рашке и припајањe Босни и улазак у састав Аустроугарске монархије.

КАСНИЈЕ се усталило само име Санџак, у смислу неке посебне територије у односу на окружење. То се чинило у дипломатским круговима Аустроугарске, Турске и Немачке, јер је ово подручје било веома погодно за политичке и дипломатске манипулације, посебно са његовим муслиманским становништвом, стварајући му илузију о неком повратку "на старо", представљајући се као ослободиоци од "омражене српске и црногорске окупације".

- Најстарије и, по мом убеђењу, најадекватније име овог простора јесте Стара Рашка, која је била ембрион српске средњовековне немањићке државе и духовности, коју су Турци Османлије дефинитивно укључили у своју државну територију половином 15. века - тврди Селимовић. - То име Regnum Rasciae било је присутно у изворима западне провенијенције све до почетка 20. века. Додуше, Стара Рашка је шири појам од Рашке области и Новопазарског санџака, али је историјски утемељен и не би требало да то икоме смета.

Срби у Рашкој области су лакомислено, како то многи признају, и сами почели да прихватају назив Санџак за историјско језгро своје најстарије државе, поготово после заседања ЗАВНОС-а (Земаљско антифашистичко вијеће народног ослобођења Санџака), 20. новембра 1943. године у Пљевљима. Последњих година упућују оштре замерке челницима Србије, па и неким научним радницима, што у јавним иступима користе назив Санџак.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Veronika

21.01.2018. 08:35

Gosp.Selimovic,bravo i hvala na ovoj knjizi i ovoj istini,jer ste jedini koji je to proucavao i objavio.Vi ste pravi učitelj neznalicama koji nista ne znaju o ovoliko vaznom delu istorije.Bravo,jos jednom,istina nikog ne sme da boli.

Драган

21.01.2018. 08:39

Овог човека треба примити у Српску академију наука и уметности, а не Мићуна и његову антисрпску братију која се ових дана самопредложила.

Radomir Istoricar

21.01.2018. 08:42

Svi se grabe za ono sto nije njihovo. Salih nezna da je to zemlja Kelta, pa hoce da ponovo napravi Tursku ovde. To nije nikada bila turska zemlja nego okupirana zemlja Kelta zadnjih nesto vise od 12 000 godina. Turska je pokorena a osvajacke falange su predale oruzje. Sada je to zemlja Kelta po svim pravima. Ako neko hoce Tursku, morace da bude proteran u Tursku. Tamo je tusrska zemlja.

procitaj jos jednom

21.01.2018. 11:35

@Radomir Istoricar - Господин Селимовић говори ИСТИНУ. Треба да прочитате пажљиво шта је човек написао.

Pitu Guli

21.01.2018. 09:09

Nema sumnje da je Sandžak okupatorski termin jer na srpskom i ostalim slovenskim jezicima ne znaši ništa, a u turskom jeziku znači zastava i kao takav predstavljao je osnovnu okupatorsku jedinicu u GENOCIDNOM Osmanskom carstvu, tako da svako insistiranje na toj terminologiji predstavlja čist VEHABIZAM i prizivanje zlih duhova iz vremena zaostale, trule i kaljave, ali krvoločne Osmanske imperije koja se je zasluženo raspala, ali očito ne i do kraja, no biće vremena i za to, ko bi ga znao.

Раде

21.01.2018. 09:15

Могу се поредити оба назива: "Санџак" и "Војводина", по употребној вредности за антисрпске пројекте. Оба означавају само административну јединицу, форму без икакве суштине, и Србима су страна, али са којима се дуго и добро манипулише. То је код нас - међу нама, још само остатак комунистичког наслеђа које треба послати у историју.

Ivan Zgrozeni

21.01.2018. 11:33

@Раде - U pravu ste. "Vojvodjanski" Srbi su bili toliki "Vojvodjani" da su osnovali Maticu srpsku i Srpsko narodno pozoriste.

Ne zelim da vam kvarim ali!

21.01.2018. 09:54

Ako je dominiranje problem kao sto je predstavljena dominantnost. Vase politicko misljenje ne pripada evropskom kontinentu ili ste opsednuti nekim drugim vrednostima, koje ocigledno politicki, duhovno, i kulturno razlikuje se od Nemanjicevog svatanja drustva, ili smisao vrednosti EU. Dominatnost je salabost.

Ne zelim da vam kvarim ali!

21.01.2018. 12:05

@Ne zelim da vam kvarim ali! - Zanimljivo je to sto radite sami protiv sebe, a niste svesni tog cina.

nikanor

21.01.2018. 14:11

@Ne zelim da vam kvarim ali! - Dominantnost je slabost??? Da li bi to ikada rekao neki nemac, englez, francuz za svoje? Naravno da ne.

Sa cime dominiraju oni

21.01.2018. 15:08

@Ne zelim da vam kvarim ali! - Da ali! Nemci mogu da dominiraju sa Mercedesom itd..., Englezi sa rols rojsa itd..., Francuzi sa Aribusom, itd...

Kojadinka

21.01.2018. 13:01

Raska oblast je postojala i danas postoji , to sto se pokusava vratiti na period okupacije oblasti je neprirodno kao sto je neprirodno da se okupacija Kosmeta proglasi za neciju drzavu.

Lala iz Banata

21.01.2018. 16:05

Sjenicka rezolucija je jedan politicki fijasko, u to vreme bilo je nemoguce bez vojske da osvojite teritoriju, za razliku od danas, mora da postoji jedna odredjena politicka tezina.

Лаки

23.01.2018. 08:10

Коначно неко да каже праву истину па ко био. А ми се понашамо као да имамо свако своју државицу (санџак)