ЛЕКАРКА у Здравственој станици у Црвенки одбила је да испише рецепт за лек и упут за лабораторију супружницима из Нове Црвенке, иако у том тренутку није имала других пацијената. Супруг Огњен Ковачевић, иначе заменик председника општине, због тога је против др Радосаве Миловановић поднео пријаву општинском заштитнику права пацијената.

Прочитајте још: Суспендовани лекари који су одбили да помогну повређеном дечаку!

Докторка каже да је до 12.15, кад је Ковачевић ушао у њену ординацију, већ имала 52 пацијента, а дневна норма је 36 пацијената. Др Жарко Шевин, директор ДЗ у Кули, у чијем саставу раде све амбуланте у општини, о немилом догађају од 12. јануара затражио је изјаве лекарке и главне сестре у ЗС у Црвенки и рекао да ће пуну истину утврдити кад испита све околности.

- Супруга, којој је дијагностикован тумор, није могла ни да стоји, ни да седи, јер су јој трнуле ноге. Испред ординације није било никога, па сам покуцао на врата и ушао код др Миловановић, која је седела с ногама подигнутим на столицу за пацијенте и читала неки часопис. Није хтела ни да ме саслуша, него је рекла да је примила доста пацијената за тај дан и да сачекамо лекарку која ради по подне - прича Ковачевић.

Прочитајте још: НЕСАВЕСНО ЛЕЧЕЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ У ВРАЊУ: Захтевамо максималне казне за лекаре

Он каже да је био шокиран одбијањем докторке да одвоји пет минута за исписивање рецепта и упута, па је телефоном из чекаонице позвао директора ДЗ.

ПРИТУЖБА МИНИСТАРСТВУ ЗДРАВЉА ИСТОГ дана кад се догодио сукоб с Ковачевићима докторки Миловановић је стигао захтев да се изјасни поводом притужбе коју је један од пацијената поднео против ње инспекцији Министарства здравља. У пријави је наведено да она самовољно одређује радно време, јер није хтела да у преподневној смени прими пацијента после 11 сати. - Нашла сам се на мети зато што покушавам да уведем ред - коментар је др Миловановић.

- Докторка је убрзо изашла из ординације и напала супругу и мене, вичући: "Какав тумор?" После тога је до 13 сати наставила да прима пацијенте, а нас је и даље игнорисала. Били смо принуђени да закажемо пријем код друге докторке у 17 сати - огорчен је Ковачевић.

Др Миловановић тврди да је Ковачевић направио халабуку јер има власт, иако он истиче да се ниједног тренутка није позивао на функцију, нити тражио да он и супруга буду примљени преко реда.

- Не може он бахато с врата да говори "Дајте ми рецепт". Ни он, ни супруга нису били животно угрожени. До краја радног времена примила сам пацијента с високим притиском и боловима у грудима, чије сам стање морала да пратим пола сата. Примам преко реда све пацијенте који имају малигнитет, али њен тумор није злоћудан - образложила је др Миловановић.

Докторка напомиње да је држава плаћа за норму, а др Шевин наводи да струковна удружења медицинара врше притисак на директоре домова здравља да изабрани лекари не смеју да имају више од 36 пацијената у једној смени.

Огњен Ковачевић

- По мени, норма је минимум посла који лекар треба да уради, и то не значи да ако од седам до 11 сати прегледа 36 људи, више тог дана не мора да ради - нагласио је др Шевин.