НА мети педофила подједнако су и девојчице и дечаци, а највише случајева сексуалног злостављања забележено је међу децом узраста седам, осам година и пубертетлија, и најчешће у кругу породице. До ових узнемирујућих података дошли су стручњаци новосадског Центра за социјални рад због чега су покренули пројекат “Превенција и препознавање сексуалне злоупотребе деце”, који финансијски подржава Покрајински секретеријат за социјалну политику.

Пројектом ће бити обухваћено 26 осмолетки у периферним местима општина у Јужнобачком округу, а интерактивне радионице су намењене ученицима другог разреда основних школа. Овим превентивним програмом биће обухваћено око 800 ђака.

- Највише случајева сексуалног злостављања је у овом узрасту и зато смо се базирали на ову групу - објашњава Љиљана Ристић из Центра за социјални рад у Новом Саду, координатор пројекта. - Сматрамо да је тај узраст најприкладнији да им се објасни шта је сексуално злостављање, коме да се обрате за помоћ. Деци се предочава да не треба да трпе и ћуте.

Објашњавајући због чега деца не реагују, наша саговорница каже да сексуалну злоупотребу родитеља не доживљавају као нешто неморално, већ саставни део живота.

- Педофили перфидно бирају децу која су послушна, нижег самопоуздања и не пружају отпор - наводи Ристићева. - Мале жртве су уплаше претњи да су то тајне које никоме не смеју да причају, да више неће видети мајку, и дете се у таквим ситуацијама блокира. Нашим радом желимо да кроз час одељенског старешине, у присуству учитеља деци предочимо опасности које постоје, али и да треба да пријаве уколико им се тако нешто догоди.

ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ ЗАБЕЛЕЖЕН је и случај деде који је сексуално злостављао унуче. Претходно је то чинио и дететовом оцу у његовим млађим данима, али је овај ћутао и трпео, а када се судбина поновила отац није заштитио своје дете.

Потребно је да родитељи, предочава Ристићева, прате понашање детета, како би приметили да ли има проблем. Нема правила, додаје наша саговорница, ко су педофили. Чињеница је, међутим, да биолошки отац чешће сексуално злоставља дете него што то чини очух. Међу педофилима је више образованих и углавном се дешава у породицама где је само једно дете.

- Такође, дешава се да мајка одбија да поверује када дође до таквих сазнања - преноси нам Ристићева искуства у раду. - Неке мајке негирају, друге се одмах одлуче на развод, а ми процењујемо да ли други, односно ненасилан родитељ има капацитета да настави сам бригу о детету. Уколико мајка не реагује, дете се одмах издваја из породице.


СТРУЧНА ПОМОЋ

РАДИОНИЦЕ трају један школски час, а педагошко-психолошкој служби школе дају се стручни савети о начину на који ће поступати у случају да се посумња на злостављање неког ученика. Пројекат спроводи специјализовани тим, два психолога и педагог.