Црно-бели телевизор ЕИ Ниш, платнене патике "стартас", радна обућа "боросана", "пони" бицикл, радио-грамофон, "Искрин" телефон... добро су познати генерацијама рођеним шездесетих и седамдесетих година прошлог века. Предмети који буде носталгију, некима за детињством и добрим делом младости, некима за државом које одавно више нема, део су изложбене поставке "Дизајн из доба Југе - лична сећања", коју је приредило пожаревачко Удружење "Арт дистрикт", уз помоћ многобројних грађана.

Део изложбеног простора заузела је дневна соба из седамдесетих година, са фотељама са дрвеним ручкама, лакованим витринама, црно-белим телевизором, грамофонским плочама, модним магазинима и Титовом сликом на зиду. Изложене су и кутије од детерџената за веш "нила" и "албус", штеднa касицa Беобанке, металне кутије за маст, мармеладу, шећер и брашно. Међу експонатима су и најдраже превозно средство ондашњих девојчица и дечака - "пони" бицикл, писаћа машина "унис", хауба за косу, гумене играчке, кутије цигарета и шибица...

Постављени су и панои на којима су представљени предмети препознатљиви у целој тадашњој Југославији: чувени "фића" и "југо", кухиње "марлес", фрижидер "обод", мотор "томос", кожна галантерија "Моде" за коју је креирала чувена Мирјана Марић, књиге "Младости"... Посетиоци изложбе подсетили су се и на чувени црвени киоск К57 словеначког дизајнера Саше Мехтига, на којем су се широм земље продавале барене виршле, до данас непревазиђеног укуса.

- Дизајн у доба Југославије велика је, занимљива и недовољно истражена тема. Овим пројектом желели смо не само да се подсетимо на тадашњу богату индустријску производњу, већ и да покренемо истраживања историје дизајна и укажемо на важност такве теме - рекла је кустос изложбе Јулија Башић.

ЕЛЕГАНТНА Дневна соба

Она се посебно захвалила "чуварима сећања", групи од 30 Пожаревљана, који су своје брижљиво чуване предмете уступили за потребе ове изложбе, отворене уз музику некад култног Радио Луксембурга.

ОМИЉЕН "Пони" бицикл

ГОСТОВАЊА ШИРОМ СРБИЈЕ

Изложба "Дизајн из доба Југе - лична сећања" организована је уз помоћ буџета града Пожаревца, преко конкурса за пројекте културе у 2017. години. У плану је да ова изложба постане путујућа, како би се и грађани широм Србије подсетили на предмете уз које су одрастали и провели добар део своје младости.