Нови Сад: Гради се 276 станова за избеглице

З. Г.

15. 12. 2017. у 11:43

Нови Сад: Гради се 276 станова за избеглице

Донет закључак о подизању стамбених објеката Фото Д. Дозет

Збрињавање избеглица у Новом Саду. За изградњу три објекта у Ветернику, који ће бити у власништву Града, недавно су издате грађевинске дозволе

СКУПШТИНА Новог Сада усвојила је закључак о ослобађању града обавезе да, као инвеститор у изградњи 276 станова у Ветернику намењених избегличким породицама, плати доприносе за уређивање грађевинског земљишта у укупном износу од 82,6 милиона динара.

За изградњу три објекта, односно зграде у Улици војводе Путника у том приградском насељу, које ће бити у власништву Града, недавно су издате грађевинске дозволе, констатовано је на седници градског парламента.

- Ово ће бити значајна помоћ у процесу решавања стамбених питања избеглица на подручју града јер је, нажалост, велики број избегличких породица још у разним облицима принудног смештаја - оценила је у расправи одборница Јелена Мандарић, напомињући да је за тих 276 стамбених јединица поднето више од 680 захтева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад: Градиће 220 станова

Станови у Ветернику део су Регионалног стамбеног програма, односно заједничког вишегодишњег пројекта Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, вредног укупно 584 милиона евра, чији је циљ да обезбеди трајна стамбена решења за 27.000 најугроженијих избегличких породица у региону, од којих је 16.780 у Србији.

Тај програм финансиран је у највећој мери средствима ЕУ и донацијама из САД, а Србији је намењено 330 милиона евра.

На подручју Новог Сада евидентиране су 1.594 избегличке породице којима су потребни станови. Планом остваривања овог регионалног програма до сада је у Новом Саду завршен потпројекат доделе монтажних кућа, док је још пет других модела стамбеног збрињавања избеглица у току.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)