ЈЕЛЕНА Ђорђевић, несуђени архитекта и власница козметичког салона, већ годинама улепшава Нишлијке па је решила да помогне и оним женама које су због болести изгубиле женске чари. Одлучила је да дамама које су остале без обрва током лечења поклони бесплатно исцртавање обрва "јапанском техником". Третман траје неколико сати и може се применити тек када се престане са зрачењем и хемотерапијом.

Ни пет година после зрачења и хемотерапије Нишлијки Лели С. (54) нису израсле нове обрве и трепавице што јој је тешко падало јер је навикла да увек буде дотерана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сваки десети на боловању због тумора

- Срећна сам што сви резултати показују да сам се излечила и што ми је поново израсла коса. Међутим, недостају ми моје трепавице и обрве. Можда многи то неће разумети али ове "јапанске" обрве за мене представљају нову фазу у животу - каже Лела која је презадовољна својим "новим" изгледом.

Јеленин салон је већ два месеца место за улепшавање али и кутак где жене могу поделити своју "муку". После шока од сазнања да је болесна па мукотрпног лечења следи повратак у "нормалан" живот.

- После осам хемотерапија и 25 зрачења срећни сте што сте живи али је у природи да тежите да се што пре вратите у нормалу. Сећам се да ми је коса почела да опада после друге хемотерапије. Требало је скупити храброст и обријати је. Прво сам плакала а онда узела бријач и завршила с тим. Хтела сам да то сама урадим, нисам могла да одем код фризера. На такве ствари те нико не припреми - каже А. М. (30), која се успешно бори са раком дојке. Коса јој споро расте тако да још носи перику, али ће зато добити "нове" обрве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Број оболелих од тумора у Србији расте, али нема епидемије

- Много прича сам се наслушала и заиста су ове жене хероји. И не само оне већ и њихови најближи, јер болест је исцрпљујућа за све. Зато ми није тешко да одвојим време за њих и да им дам подршку да наставе да се боре - каже Јелена којој није потребна реклама, већ жели да покаже да ове жене нису саме.

- У почетку су стидљиво звале и само се распитивале. Тешко им је било да закажу али се "добар глас" прочуо и сада су храбрије - каже Јелена, и истиче да је током рада потребно више стрпљења и пажње јер су осетљивије на бол.

ДЕПРЕСИЈА И ОДБАЧЕНОСТ

МИРОСЛАВ Милиновић, дипломирани психолог и психотерапеут, каже да је свака болест сама по себи веома озбиљан проблем, а ако са собом још и повлачи телесне промене може за последицу да има и озбиљне психичке промблеме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АПЕЛ ЗА ПОМОЋ: Професорки једини спас операција у Турској

- Најозбиљнија промена је нарушавање физичког изгледа, нарочито код жена. Губитак атрибута женствености може довести до додатног доживљаја одбачености и депресије. У западним земљама се о томе води рачуна па жена уз преписану хемотерапију обавезно добија перику и третман психотерапеута - каже Милиновић.