ОБНОВА МАНАСТИРА: Славу славе и док граде

З. Грумић

22. 11. 2017. у 09:12

ОБНОВА МАНАСТИРА: Славу славе и док граде

Фото Д. Дозет / Манастирска слава светих арханђела Михајла и Гаврила

Акција "Новости" на обнови фрушкогорског манастира Бешеново. У изградњи светиње поприлично се одмакло ове године

У НОВОЈ цркви манастира Бешеново на Фрушкој гори, саграђеној на темељима светиње порушене у Другом светском рату у уторак је светом литургијом коју је служио епископ сремски Василије обележена манастирска слава светих арханђела Михаила и Гаврила.

Прочитајте још: Седам милиона динара за обнову сале Синодика манастира Хиландар

Многобројне госте дочекао је игуман Арсеније Матић, сабравши их у манастирској трпезарији, такође новоизграђеној згради манастира.

Од копања темеља за нову цркву у септембру 2013. до данас, у изградњи манастирских објеката се поприлично одмакло, посебно током ове године. Завршена је импозантна капија са две куле, а раније саграђеном "пиргу" на северној страни придодата је зграда манастирске трпезарије, која може да прими стотинак гостију.

Прочитајте још: Манастир Крупа: Седам векова трајања и обнове српске светиње(ФОТО/ВИДЕО)

- Надамо се да ћемо идуће године, уз Божју помоћ, почети и градњу конака за монахе - каже игуман Арсеније и додаје да ће бити настављени и други радови, попут осликавања цркве и осталог уређивања просторија и манастирске порте.

У обнову манастира Бешеново, чији су "Вечерње новости" медијски покровитељ, активно учествује и Живка Ковачевић из Шапца, која је кумство манастирске славе ове године предала Желимиру Панићу, новом славском куму.

Она је протекла три месеца свакодневно у манастиру, помаже игуману и другом монаху Митрофану а посебно је ангажована у спремању хране за раднике.

ПОМОЋ

НОВЧАНИ прилози за помоћ у обнови манастира могу да се уплате на динарски рачун број: 340-11007646-60 отворен код Ерсте банке.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације