БЕОГРАД - Од почетка октобра у Србији је регистровано 202 оболелих од малих богиња, а епидемија је пријављена у Београду, српским енклавама на КиМ, Краљеву, Бујановцу, Суботици.


Најмлада оболела особа је беба од три месеца, а најстарија има 48 година, док теже компликације и виду упале плућа има 15 особа, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Већина оболелих особа (89 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или је непознатог вакциналног статуса.

У српским енклавама на КиМ регистровано је 139 оболелих, Београду и Краљеву по 30, Бујановцу двоје и у Суботици једна особа.

На снази су пооштрене мере епидемиолошког наџора над малим богињама у Србији у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести које подразумевају пријаву сумње, лабораторијску дијагностику, изолација и лецење оболелих, здравствени наџор, епидемиолошки наџор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица.

У складу са предложеним мерама Института Батут у Србији се интензивно спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од 12 месеци до 14 година.


ОД МАЛИХ БОГИЊА У НИШУ МОЖДА ОБОЛЕЛО ЧЕТВОРО ДЕЦЕ И ЈЕДНА ОДРАСЛА ОСОБА


Постоје основане сумње да су четворо деце и једна одрасла особа у Нишу оболели од малих богиња (морбила), изјавио је за агенцију Бета начелник Центра за контролу и превенцију болести Институа за јавно здравље Ниш Зоран Величковић.

Према његовим речима, троје деце се налази на болничком лечењу, а једно дете и одрасла особа на кућном лечењу.

"Поуздано се зна да оболела деца нису вакцинисана, док вакцинални статус одрасле особе није познат", казао је Величковић.

Прочитајте још - Од малих богиња у Србији оболела 121 особа


Он је рекао да ће наредних дана материјал оболелих бити послат на анализу на Институт "Торлак" како би се добила званична потвда да ли се ради о малим богињама.

"За узимање материјала потребно је да прође одређено време од испољавања болести. Најбоље је то учинити између трећег и 28. дана од обољевања", рекао је Величковић.

Према његовим речима, прерано узет материјал може да буде негативан и да пружи лажну слику болести.