ЈАГОДИНА је угостила педесетак извиђача из десетак европских земаља и Канаде, те из читаве Србије, па су се скупа упознали са социјалним, економским, историјским и културним животом града под Белицом.

После посете фабрици "Каблови", Културном центру и Завичајном музеју, госте је примио и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, а у Дому културе у Трнави су им извиђачи из наше земље приредили презентацију својих пројеката. Ради се, иначе, о члановима групе назване "Пријатељи извиђаштва у Европи" чији је задатак да финансијски подржавају развој извиђачке организације на читавом Старом континенту.

- Српски извиђачи су учествовали у реализацији пројекта симболичног назива "НАучи, ПРимени, ЕДукуј - НАПРЕД", који је подржало Министарство oдбране. Кроз дводневни бивак, у склопу акције под мотом "Очистимо свет", они су унапређивали постoјеће и стекли нове вештине из области екологије, одрживог развоја, преживљавања, оријентације, топографије, пионирства, развијања тимског духа, здравих стилова живота и друштвене одговорности - каже начелник Савеза извиђача Србије Ненад Јовановски.

А, извиђачи су били подељени у три групе, од којих је једна била задужена за фарбање ограде око дворишта ОШ "Горан Остојић" у Трнави. Друга је санирала нелегалну депонију у селу, а трећој је задатак био да сачини извештај о локацијама "дивљих" сметлишта и достави га локалној самоуправи и надлежним институцијама.

- Млади извиђачи су слободно време користили не само да се друже, већ и за то да помогну локалном становништву у припреми огрева за предстојећу зиму. Највише су нас радовале похвале мештана, а неизмерно нам је било драго и то што смо били у прилици да будемо одлични домаћини, те послали поруку да је Јагодина град у којем, ако се сви заједно фокусирамо, сваки проблем може да буде решен - закључује Ненад Јовановски.