КУРШУМЛИЈА - То је била смишљена и планска акција, то није наивно урађено! Осим страха и панике међу мештанима, причињена је и велика материјална штета, јер је човеку запаљена кућа, његовим суседима 3.500 бала сена, а другом власнику помоћни објекат.

Овим речима Драган Рајковић, председник МЗ Косованичка Рача код Куршумлије, објашњава да су мештани овог и околних села надомак административне линије с Косметом узнемирени због недавног упада Албанца који је претходног викенда, у ноћи између суботе и недеље, запалио неколико објеката крај магистрале Ниш - Приштина.

- Најгоре је што нам нико не објашњава како то да Албанац лута нашим селима. Шта би се догодило да смо ми то урадили тамо, брујала би сва јавност у региону - револтиран је један од мештана, кога затичемо у селу, али који не жели да му објавимо име.

Прочитајте још: ТРАЖЕ ЗАШТИТУ И ОДГОВОРНОСТ: Мештани куршумлијских села забринути због упада Албанаца са Космета

Чули су, каже, различите верзије о упаду пиромана са Космета, од тога да је пешице кренуо за Ниш, до тога да је душевно поремећен. Наш саговорник у Рачи живи са супругом и двоје деце, па га брину илегални преласци преко административне линије. Поједини мештани су уверени да је пироман са Космета (како су чули, млађи Албанац) имао помагаче, а они старији и озбиљнији кажу да не желе да шире панику, али да захтевају заштиту.

Прочитајте још: Пироман Албанац са Космета, запалио два објекта у селу код Куршумлије

- Иако смо чули да му је одређен једномесечни притвор, не треба га пустити док не призна који су му били мотиви, али и док не надокнади причињену штету - наглашава Рајковић, док Горан Бојовић, чијем је домаћинству причињена штета паљењем сламе, опомиње да је паљењем објекта и њиховом комшији причињена знатна материјална штета, упркос брзој реакцији ватрогасаца.

Драган Рајковић Фото Д. Зечевић

БЕСПРАВНА СЕЧА

ПОСЛЕ саслушања код основног јавног тужиоца у Куршумлији, четрдесетдвогодишњем Албанцу са КиМ који је запалио два објекта у куршумлијским селима одређен је једномесечни притвор, а мештани уз административну линију опомињу и на честе бесправне сече шуме на овом подручју које чине Албанци, али и недавне учестале пљачке напуштених српских кућа, у месним заједницама Мердаре и Рача, где живи тек око хиљаду душа.