УЖИЦЕ се својим именом у писаним документима први пут помиње 9. октобра 1329, у једној дубровачкој задужници, када је "Мила, жена Склавка из Ужица" дала четири перпера и осам гроша на зајам. Готово седам векова касније, поводом Дана града - на предлог академика Љубомира Симовића - реконструисани простор испред Градске куће је понео назив Склавков плато и на њему је откривена спомен-плоча која ће Ужичане и њихове госте убудуће подсећати на најстарији писани траг о граду на Ђетињи.

Прочитајте још: ''ТРКА ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО'': Одржан хуманитарни крос краљевачких основаца и предшколаца

Али побунили су се борци за родну равноправност, негодујући због тога што је Мила изостављена из назива платоа тек поплочаног скупим мермером. Другима је, међутим, занимљивије то што је Склавко плод грешке у писању дубровачких ћата, јер тврде да ово име, баш као ни данас, није постојало ни пре седам векова... У сваком случају, градске власти ове замерке нису уважиле - држећи се изворног документа и његовог значаја - а и у књизи под насловом "Ужице са вранама" академик Симовић пише да "поменути Склавко... служи само за идентификацију своје жене", при чему је сасвим случајно и без неке заслуге понео "неоспорену славу првог Ужичанина за кога се зна лично и поименце"!

Прочитајте још: На небу - девет деценија

А, они, иначе, рођендан свог града славе чак две седмице - од 1. до 14. октобра. У овом периоду, малишани уживају у бројним позоришним представама, уприличено је неколико изложби, а у области културе је најзначајнија била промоција романа под насловом "Кару", књижевника и оскаровца из Ужица Стојана Стива Тешића. Роман је објављен постхумно, 1998, а сада је први пут са енглеског преведен на српски језик.

Прочитајте још: Сећање на време рок ен рола

На централној свечаности уприличеној у понедељак на прослави Дана града у Народном позоришту, заслужним Ужичанима су уручена признања локалне самоуправе, па су Повељу за заслуге и дела добили фудбалски ас и тренер Радомир Антић, специјалиста интерне медицине др Милорад Мирковић, академски сликар Радомир Верговић и директор "Ваљаонице бакра" Милија Божовић. За резултате остварене у дужем временском периоду су награђени новинар Радован Поповић, синдикални активиста Петрашин Друловић, пекар Драган Лазић Шуљага, уметник Велимир Тошанић, параолимпијац Милош Зарић и КУД "Севојно". За изузетне резултате у раду, плакете града су уручене писцу Драгану Р. Филиповићу, новинару РТС Јелени Божовић, пољопривреднику Милошу Ђерићу, секретару Удружења инвалида Петру Бакићу, гимназијалцу Андреју Ковачевићу и наставнику физике Весни Димитријевић.