Џиновски мозаик за Гиниса сложен у Новом Саду (ФОТО)

Ј.СИМИЋ

30. 09. 2017. у 16:55

Џиновски мозаик за Гиниса сложен у Новом Саду (ФОТО)

Фото: Д. Дозет

Када се добра срца и вредне руке удруже, испостави се да и чепови од пластике имају душу. Сложена слика на 621 квадрат

КАДА се добра срца и вредне руке удруже, испостави се да и чепови од пластике имају душу. На највећем новосадском тргу, Тргу слободе, јуче је сложен џиновски мозаик за Гиниса.

Акцију, коју су подржали Фондација "Нови Сад 2021" и Омладинска престоница Европе "Опенс", иницирало је новосадско Хуманитарно--еколошко удружење "Чепом до осмеха". Током протеклих пет година ово удружење је по целој Србији сакупило близу 100 тона чепова и у хуманитарним акцијама помогло 16 малишана са инвалидитетом.

Активистима и волонтерима ове надасве хумане акције, а сјатило их се јуче на тргу три стотине из Новог Сада, Ниша, Неготина, Алексинца, Суботице, Сомбора, Рашке, Липљана и Београда, требало је јуче пуно осмочасовно "радно време" да тону чепова (1,3 милиона комада) разврстају и пресложе у лепу и симболичну слику. У свет је послата порука да немамо резервну планету, те да о њој морамо да бринемо због себе и будућих нараштаја.

Међу првима, волонтерима на Тргу слободе придружили су се данас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Републике Србије Зоран Ђорђевић.

Мозаик красе бела голубица, симбол Новог Сада, и сат са Петроварадинске тврђаве који опомиње да је пет до дванаест, крајњи час да спознамо важност очувања наше планете. Када је на мозаик стављен последњи чеп, било је близу 17 часова.Вредни волонтери и бројни Новосађани који су их бодрили одахнули су.

Пред њима, на потезу између здања Градске куће и Катедрале имена Маријина, а под "будним" оком бронзаног народног трибуна Светозара Милетића, прелепа слика - мозаик од пластичних чепова за флаше прекрио је и оплеменио 621. квадратни метар централног новосадског трга. - Презадовољни смо - каже нам Данијела Јанићијевић из Основне школе "Браћа Арсић" из Липљана на Космету.

Мозаик је искреиран, сада реч има Гинисова комисија.


НЕМА СТАЈАЊА

АКЦИЈА "Чепом до осмеха" биће настављена. Прикупљање чепова се наставља. До краја године, још четворо деце (из Липљана, Новог Сада, Новог Бечеја и Смедеревске Паланке) добиће потребне апарате и помагала који ће им олакшати живот и измамити осмех.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације