Дуг страдалима у Топличком устанку

Д. ЗЕЧЕВИЋ

понедељак, 21. 08. 2017. у 13:22

Дуг страдалима у Топличком устанку

Јован Килибарда крај спомен-чесме Фото Д. Зечевић

Браћа Килибарда, иако са породицама живе у Београду, не заборављају претке

КУРШУМЛИЈА - Иако са породицама живе у Београду, браћа Јован, Влајко и Живорад Килибарда су у дворишту породичне куће, у овдашњем насељу Марковиће, саградили спомен-чесму, у знак сећања на рођаке страдале пре једног века, током Топличког устанка.

На истом месту, поставили су спомен-плочу - за незаборав свих недужно страдалих Топличана којих је 1917, по незваничним подацима, убијено између 20.000 и 24.000.

- Наш деда Јован и брат његов Спасоје су обешени 28. фебруара, заједно са 26 других људи и жена из села у околини, док су трећег стрица Благоја, који је тада имао само 19 година и тек што је завршио гиманзију, одвели у логор код Ниша, где му се губи сваки траг - каже Јован (76).

Овај домаћин је намеран и да покрене иницијативу како би се у Куршумлијској бањи подигао споменик жртвама које су у овом крају пре једног века побили Бугари.

Иначе, ускоро се очекује излазак из штампе књиге Радоја Костића - чији је отац у једном куршумлијском селу чудом преживео страдање читаве своје породице - у којој ће бити комплетирани подаци о страдалима у Топлици, током јединог устанка у тада поробљеној Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације