КАДА група ђака освоји прво место у својој школи, то је већ запажен успех, а када својим пројектом надмаши вршњаке из 36 земаља, онда је то вансеријски резултат.

Управо то се догодило ученицима Основне школе "Мирослав Антић" из Футога, чији је пројекат "Енергија - извор живота" добио прву награду у Финској на међународном такмичењу Star Luma Centre Finland и изабран је за најбољу наставну праксу у конкуренцији 800 школа из целог света. Рад малих Футожана је био једини из Србије.

Сада већ бивши основци футошке школе: Тијана Јовановић, Тијана Блешић, Нађа Глувајић, Алекса Ајдуковић, Стефан Тркуља, Душан Попов и Жељана Балаћ, вредно су месецима експериментисали са обновљивим изворима енергије. На задату тему, коју су осмислиле наставнице физике и хемије др Гордана Хајдуковић Јандрић, садашњи директор школе, и Адријана Сарић, самостално су радили огледе и стварали биогориво, функционалне воденице, соларне панеле...

Што је још занимљивије, седмочлана екипа састављена од ђака осмог разреда, заљубљеника у науку, располагала је једноставним материјалима - кашичицама, флашама, лименкама, али је са скромном опремом успела да постигне изузетан резултат.

- Све огледе које смо радили од петог разреда сакупили смо у један - објашњава Нађа Глувајић, члан победничког тима, која ће од септембра, као и осталих шесторо њених вршњака, кренути у гимназију. - Радили смо ефекат стаклене баште, пратили како се повећава температура, проучавали на који начин можемо на то да утичемо и уз помоћ ментора сами долазили до решења. Обрађивали смо загађење животне средине буком и штедњом енергије и обновљивим изворима.

Њен вршањак Алекса Ајдуковић, надовезујући се на причу, вели да је наставница одабрала њихов рад и послала на ЛУМА конкурс у Финској.

- Нисмо ни помишљали да ће жири наш пројекат изабрати међу првих десет - скромно каже Андреј. - А када је почело гласање, које је трајало седам дана, неизвесност и напетост су бивале све веће. Шпанци су нам по броју гласова били највећа конкуренција, али наш тим је победио и био проглашен за најбољи.

Поносна на огроман успех својих дојучерашњих ђака, др Гордана Хајдуковић Јандрић, директорка осмолетке и наставница физике, истиче да је тема из одрживог развоја проистекла из опредељења да променом понашања и мењањем лоших навика свако може допринети заштити и очувању животне средине.

- Овај пројекат, који се у нашој школи примењује од 2013, ђацима пружа више, а учење природних наука на овакав начин повећава научну писменост - истиче наша саговорница.


ЗАПАЖЕНИ И У БЕРЛИНУ

УЧЕНИЦИМА ОШ "Мирослав Антић" није први пут да освајају вредну награду. На такмичењу у Македонији исти тим је прошле године освојио друго место, док је 2014. школа добила награду ЛАМАП 2014. Француског института у Србији, а пројекат је две године касније представљен у Српској академији наука и на завршној конференцији СУСТАИН пројекта у Берлину исте године. На листи вредних признања футошких генијалаца је и Видовданска награда.


ПОЧЕЛИ ЗБОГ ОЦЕНА

У НАУЧНА истраживања ђаци су у почетку кренули због оцене, како би остварили што бољи успех. Како је време одмицало, а огледи се ређали, нису могли да одоле изазову.

- Нарочито нам се допало што сами долазимо до закључака, а овакав рад нам је омогућио и да лакше пратимо ново градиво. Сви желимо да се и у будућности бавимо научним радом - истиче Нађа у име победничког тима.