НОВИ САД - На теренима фрушкогорског излетишта Летенка Покрајинског завода за спорт и медицину спорта одржан је јубиларни, 10. кошаркашки хуманитарни камп I Came to Play 2017, на којем је до 8. августа игру под обручима усавршило 150 дечака и девојчица из Србије, Хрватске, Словеније, БиХ и Македоније. Овогодишња порука организатора Михајла Делића је да је приступ спорту и образовању право младих људи, а не привилегија.

Кајл Скот, амбасадор САД у Србији, нагласио је приликом отварања кампа да америчка амбасада већ 10 година заредом подржава пројекат зближавања младих у региону.

- Задовољство је бити са вама. Поносни смо што подржавамо камп спорта и међународни камп разумевања у којем се упознају деца из региона. Спортска пријатељства се склапају на дуже време, и зато је ово прилика да млади упознају једни друге и да се преко спорта повежу за будућност, што је од велике важности за регион - рекао је амбасадор Скот.

Суботичанин Никола Дулић (17), који је други пут у кампу, наглашава да је програм тренинга и радионица заступљен од раног јутра.

- Већ у пола седам почињемо са уводом у тренинге. Имамо радионице и одмор током дана када је топло, а други тренинг је у сумрак, у хладовини. Дружимо се, разговарамо и на терену и ван њега - рекао је Дулић.

Страхиња Лазинић, Матија Врачарић и Никола Дулић

Покрајинска влада планира изградњу капиталног пројекта на Летенки у наредне две-три године - нове спортске хале, хотела и терена на отвореном. Јер, кроз спорт се промовишу многе вредности, толеранција, фер-плеј, образовање...


НАЈМЛАЂИ И НАЈСТАРИЈИ

МАТИЈА Врачарић (10) из Херцег Новог, ученик шестог разреда основне школе, најмлађи је полазник кампа и први пут је на Фрушкој гори. Одмах уз њега је и Страхиња Лазинић (18), матурант из Зрењанина, најстарији учесник, који већ четврту годину заредом долази на Летенку.