Прихватилиште за псе луталице које локална самоуправа у Власотинцу гради у партнерству са Општином Бојник, уз финансијску подршку донаторског програма "Европски прогрес", почеће да ради најкасније за 45 дана. Завршна фаза овог пројекта била је и обука будућих запослених за правилно понашање према напуштеним животињама.

- Циљ ове врсте едукације, којом су обухваћени представници јавног и цивилног сектора, јесте да се подигне свест о начинима решавања проблема напуштених животиња, на законит и хуман начин - објашњава менаџер пројекта Маринко Ђорђевић.

Из власотиначког буџета је, иначе, грађанима на име одштете због уједа ничијих љубимаца лане исплаћено готово два и по, а 2015. чак 3,8 милиона динара.

- Проблем са псима луталицама је један од највећих у Власотинцу, када је реч о безбедности наших суграђана, па нам је пројекат изградње прихватилишта био приоритет - истиче председник општине Зоран Тодоровић.

Укупна вредност ове инвестиције износи 137.000 евра. Европска унија, те владе Швајцарске и Србије пројекат финансирају са 92.000, док су по 22.500 евра обезбедиле општине Власотинце и Бојник.

Објекат који ће, дакле, користити две локалне самуправе на југу Србије, тренутно се опрема инвентаром и ветеринарским материјалом. Подсетимо, изградња на површини од око 400 квадрата је почела у марту, а грађевински радови су завршени прошлог месеца. Прихватилиште има амбуланту, стационар и два објекта за смештај животиња о којима ће бринути запослени у ЈКП "Комуналац", односно Зоохигијенска служба власотиначког предузећа. Рад ће бити финансиран из буџета двеју општина и из донација.

На подручју Јабланичког округа, иначе, још је само Лесковац на путу да дугорочно реши проблем са псима луталицама. Јер, у граду на Ветерници се приводи крају инфраструктурно опремање новог прихватилишта, после чега ће бити затворен привремени азил на напуштеној фарми у Турековцу, који ради већ годинама.


ОБАВЕЗНА ПРОЦЕДУРА

ПРИХВАТИЛИШТЕ у Власотинцу ће моћи да прими до 100 животиња које ће у њему проводити од два дана до две седмице. За то време, "станари" ће бити очишћени, чиповани и стерилисани, а по потреби и лечени. После тог третмана, животиње ће бити враћене тамо где су пронађене и ухваћене.