И песничка реч уздиже Бешеново

Здравко ГРУМИЋ

29. 07. 2017. у 09:41

И песничка реч уздиже Бешеново

Ломовић прима награду од владике Василија Фото: Д. Дозет

Уручивањем награда, у петак свечано обележена слава фрушкогорског манастира. Најбољом песмом жири прогласио "Насушну тајну", аутора Бошка Ломовића

ЛЕТЊА слава фрушкогорског манастира Бешенова, чија је обнова почела пре четири године, обележена је у петак празничном литургијом и уручивањем награда трећег издања песничког конкурса "Бешеновска приношења", на којем је учествовало више од 160 песника из Србије и окружења.

Песници су овога пута "одговарали" на тему "Земних милина небески крој", стих из песме Лазе Костића "Санта Марија дела Салуте".

Обраћајући се верницима, сабраним поводом празника Светих Кирика и Јулите, у манастиру који се гради на рушевинама светиње брутално разорене у Другом светском рату од Немаца и усташа, епископ сремски Василије је захвалио свима који доприносе да се ова задужбина Немањића из 13. века издиже и уздиже у небо.

- Ова светиња је сведок свог мученичког народа. Онако како је српски народ страдао, тако је страдавала и ова светиња - рекао је владика Василије и захвалио пре свега архимандриту Арсенију, старешини Бешенова, као и свима онима који на било који начин помажу и граде манастирске објекте.

Према одлуци жирија, на чијем је челу био Благоје Баковић, песничке повеље добило је 20 поета. Најбољом је проглашена песма Бошка Ломовића "Насушна тајна", друга награда припала је Јасни Миленовић и Бранку Конотару, док трећу деле Сања Бераковић, Радојица Радовић и Весна Радовић.

- Да није било овог расписа, ја не бих данас био тако поносан тужан и срећан. Не бих вероватно сазнао толико о овом манастиру - рекао је Ломовић, поручијући да је и ово сабрање лепа прилика да боље упознамо нашу историју, историју наше цркве а кроз то и сами себе.

У смеру саборности биле су и поруке Мирослава Илића, помоћника Покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама, као и Баковића, који је нагласио да и ова манифестација доприноси обнови манастира.

- Не морамо овде само да доносимо циглу жежену и печену, него и циглу обнове духа.

Отац Арсеније, такође члан жирија, захвалио је свима на свесрдној помоћи и подсетио да предстоји изградња конака, осликавање иконостаса цркве... У припреми терена за постављање темеља будућег конака практично је одсечен део брда а укупно 1.200 камиона однело је око 21.000 кубика земље. Изградња би требало да почне највероватније догодине.


БРОЈЕВИ РАЧУНА

ДИНАРСКИ прилози за обнову Бешенова могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60, отворен код Ерсте банке. Рачуни и инструкција за девизне уплате су: Swift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације