ТРОШНА кућа стара више од осам деценија, с једном просторијом од свега десет квадрата, скромни је дом шесточлане породице Думбеловић из села Вилова, засеока Пољци, удаљеног више од 15 километара од града подно Златара. Ова породица јуначки трпи немаштину која се увукла у дом Јегдомира и Милане и њихово троје малолетне деце Сање (13), Милоја (12) и Милојка (9), те заједно с бака Новком једва састављају крај с крајем.

Једино сигурно примање које стиже у кућу сваког месеца јесте дечји додатак, док остатак новца неопходног за живот глава породице Јегдомир зарађује надничењем по селу, радећи најтеже физичке послове. Како би донекле олакшала живот Думбеловићима, у помоћ је прискочила хуманитарна организација "Срби за Србе", која је овој породици донирала краву, два кревета и моторну тестеру.

Живот у Пољцима није лак ни када имате све услове, а камоли када их уопште немате. У једној просторији, поред два нова кревета, налазе се и старински креденац, сто и дотрајали шпорет на дрва, то је све што има од намештаја. Дневна соба је за њих цео свет - спаваћа, трпезарија, кухиња, купатило...

Ипак Јегдомир не губи наду да на овом свету има добрих људи, који ће му помоћи да обезбеди иоле пристојне услове за живот својој деци. Каже и да је захвалан на пристиглој помоћи, те да ће му крава и те како бити од користи.

Сања, Милоје и Милојко до основне школе у Акмачићима пешке сваког дана превале пет до шест километара. Сад је распуст, прилика да одморе од табанања, међутим, и шанса да се набере који килограм малина и "откине" неки динар како би родитељима олакшали у борби за егзистенцијом. Док њихови вршњаци безбрижно играју игрице на рачунару, стара троколица једина је занимација за ово троје малишана, а недосањани сан им је да њихов дом обасја светлост телевизора и донекле разбије монотонију и тишину која сада влада.

Милош Марковић, члан ХО "Срби за Србе", каже да ова организација постоји више од дванаест година, те да је за то време помогла преко 1.800 породица и сакупила више од два милиона евра помоћи.

- Думбеловићи су само једна од породица којој смо помогли. Током ове године смо обишли више од 60 породица у западном делу Србије. Ова донација није крај помоћи за породицу Думбеловић, настојаћемо да им до краја године обезбедимо још неке потрепштине - истиче Милош.

Нововарошки центар за социјални рад и локална самоуправа до сада су више пута помогли овој породици, међутим, то понекад компликована бирократија и законски прописи спречавају.


ПОМОЋ

КАКО би ово троје дивне деце која одрастају уз брижне и поштене родитеље имала донекле пристојне услове за живот неопходно је пре свега обезбедити новац за изградњу купатила, затим набавити телевизор, фрижидер, замрзивач... Сви они који су спремни да помогну, то могу урадити уплатом на динарски рачун 160-279491-71 отворен код Банке Интезе или слањем СМС-а на 7763, чија је цена 100 динара.