Комарци заражени вирусом Западног Нила откривени су у Београду, Панчеву, Зрењанину, а потврђених случајева заразе код људи још увек није било.


Биолог др Иван Алексић из Завод за биоциде и медицинску екологију каже да су први заражени комарци регистриовани крајем јуна и то у Београду на три локације - Сремчица, Лештане, Гроцка, затим у Панчеву на четири локације и у Зрењанину на једној локацији.

"Појава вируса Западног Нила ове године је раније детектована крајем јуна, јер размножавању вируса погодују високе температуре", рекао је Алексић за Тањуг и додао да је претходних година вирус детектован половином или крајем јула.

Он је подсетио да је комарац само преноси вирус, а да су птице извор заразе. Комарац који се храни крвљу птица зарази се вирусом, а касније га пренесе на људе.

У Заводу за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" речено је Тањугу да до сада у Србији није било заражених пацијената код којих је потврђена грознице Западног Нила.

Завод за биоциде већ пету годину у сарадњи са Министарством здравља спроводи детекцију вируса Западног Нила у комарцима у десет градова.

Присуство вируса, за сада је потврђено у три града, док у осталих седам градова који се прате нема заражених комараца.

Комарци се анализирају са локација које су погодне за њихов развој и размножавање - шуме, обала река, стамбени комплекси, фарме животиња, излетишта.

Вирус код највећег броја људи не изазива никакве последице, али код малог броја, обично хроничних болесника, може довести до озбиљних компликација као што упала мозга и можданих овојница, па чак и смрти.

Током летњих дана тешко је избећи комарце, те се саветује коришћење репелената - препарата за заштиту од уједа комараца, избегавање боравка у природи када је највећа активност комараца у сумрак и рано ујутру.

Такође, поставите мрежице на прозоре и испразнице на тераси или у двотришту све посуде са водом, јер би то могло бити потенцијално легло комараца.