У ЈЕКУ лета, бег од врућина и расхлађење многобројни житељи Србије проналазе на базенима или јавним купалиштима. Колико таквих уређених места у нашој земљи има, нико прецизно не зна, али се претпоставља и да је дивљих плажа много више. Са њих најчешће и стижу црне вести о утапањима купача, мада се памте и велике трагедије са уређених купалишта попут оне у септембру прошле године када су се на Сребрном језеру утопила браћа Стефан П. (13) и Никола П. (14). С правом се, зато, намећу питања о безбедности купача као и условима које је потребно испунити да би се купалиште на језеру или реци сматрало уређеним.

Док у великим градовима, попут Београда, Ниша, Новог Сада, базенима и уређеним купалиштима углавном газдују јавна предузећа, у мањим местима слика је много "шаренија" и хаотичнија, јер је за већину локалних самоуправа превелики "залогај" и да уреде плаже и да, потом, запосле неопходно особље. Тако је у унутрашњости Србије све препуштено општинским туристичким организацијама, спортским центрима, а понајвише приватницима.

- Општина Нова Варош има два уређена јавна купалишта на језерима у Кокином Броду и Радоињи - каже Роса Јаковљевић, директор Туристичко-спортског центра "Златар". - У њихово уређење и за постављање око 300 квадратних метара понтона, општина Нова Варош уложила је око шест милиона динара. Али, већ неколико година обе плаже током лета дајемо у закуп приватницима, јер ТСЦ нема довољно средстава да испуни све прописе о безбедности за рад плаже у туристичкој сезони.

Неки од услова које, по речима Јаковљевићеве, јавно купалиште мора да испуни јесу да буде обележено бовама, да има плажни ред, лиценциране спасиоце, пловидбене дозволе...

- Испуњење ових услова за рад наша два јавна купалишта, од ТСЦ "Златар" и будућег закупца, тражила је Лучка капетанија из Сремске Митровице - каже Јаковљевићева. - А, контрола њиховог спровођења у надлежности је републичких водних инспектора и надлежних локалних инспекција - комуналне, грађевинске...

У Владичином Хану, на пример, општина је изградила градски олимпијски базен још 1980. године.

- Рад базена током летње сезоне, у надлежности је Спортског центра "Куњак" - каже Драган Крстић, директор Центра. - У његово одржавање и побољшање квалитета услуга, улажемо непрекидно од 2002. године. Само за сређивање корита базена, 2014. године, уложено је два и по милиона динара. Водимо рачуна и о безбедности купача, па је на базену ангажовано четири до шест спасилаца.

Када је реч о купалиштима на рекама, која су по речима спасилаца и најопаснија, ситуација је готово хаотична, јер дивљих плажа има на сваком кораку. На Сави у Шапцу, на пример, постоји само једно уређено градско купалиште и бар тридесетак дивљих, неуређених плажа које користе Шапчани, али и мештани мачванских и сремских села. Прошле године, срећом, није било већих инцидената на реци, као што је забележено претходних сезона, али ипак се један купач утопио. Од летњих жега "чивијаши" прибежиште траже и на табановачкој шљункари, која има све одлике небезбедног купалишта.

ПЕДАЛИНЕ ПОД којим условима на јавним купалиштима у Србији могу да се издају педалине и користе друге атракције - нигде није потпуно прецизирано, па се све заснива на препорукама и гаранцијама произвођача опреме. Али, када је реч о педалинама, упућени кажу да не би смели да је користе малолетни без пратње старијег, да на њој не сме да буде више од четири особе, а без прслука за спасавање на педалини не смеју да буду ни пунолетни.

Језера настала експлоатацијом песка и шљунка дубока су као бунари, али последњих година ту није било утапања. Шапчани, ипак, знају да им је за пливање и расхлађивање најсигурнији комплекс "Стари град". На подручју Пиротског округа, до пре десетак година дивље плаже су углавном "ницале" на Нишави и често су биле место трагедија, односно утапања малишана. Срећом Пирот, Бела Паланка, Бабушница и Димитровград сада имају градска купалишта и базене на којима током лета дежурају спасиоци и медицинске екипе. Ипак, купање у рекама Горњег Понишавља и даље је на властиту одговорност. Тако је и на Завојском језеру које је током последњих 20 година однело два живота.

Спас од летњих врућина житељи Колубарског округа проналазе на базенима у Петници, Осечини, Убу, Љигу и Бањи Врујци. Али, и на неуређеним плажама на Колубари, Градцу и Љигу. На овим рекама, срећом, нема "црних тачака" на којима се дешавају често утапања купача током лета.ШКОЛЕ ПЛИВАЊА

ДА би колико-толико спречили трагедије на јавним купалиштима, по градовима широм Србије лети се организују и школе пливања. Међу Шапчанима организују се још у основној школи док траје школска година, а на базенима у Пироту, Белој Паланци, Бабушници и Димитровграду, претходних година радиле су и бесплатне школе пливања.