Мурали на зидинама женског затвора

Д. Новковић

30. 06. 2017. у 07:46

Уметници из земље и иностранства ће осликати бетонску ограду КПЗ за жене у Пожаревцу. Живописни цртежи уличних сликара учиниће затвор, по изгледу, јединственим у земљи

Мурали на зидинама женског затвора

Мурали младог Андреја Жикића, познатијег под надимком Артеза, уличног уметника из Београда, налазе се у Аргентини, као и у Мумбају, у Индији , Фото ФБ страница Андреја Жикића

Суморне и сиве зидине Казнено-поправног завода за жене у Пожаревцу, јединог такве врсте у земљи, биће осликане живописним муралима, чији ће аутори бити улични сликари из земље и иностранства.

- Осим затворских зидина, муралисти ће украсити још неке просторе у граду, које ћемо накнадно одредити, као изненађење за наше грађане - каже Светлана Милутиновић, помоћник градоначелника за урбанизам. Мајстори мурала ће своја дела стварати током Фестивала уличне уметности, који ће се одржати од 2. до 6. августа.

Главни иницијатор и организатор ове улично-сликарске манифестације је Град Пожаревац, а извођаче ће предводити колектив Street Smart, на челу са Андрејом Жикићем (26),уличним уметником из Београда, познатим и ван граница наше земље. Он је аутор бројних мурала у Србији, од којих је најновији онај у Ваљеву, израђен ове године. Овај млади уметник, познат под именом Артез, своја дела оставио је и на фасадама зграда у Француској, Шпанији, Аргентини, Индији, Немачкој, Мароку, Кини, Аустрији...

- Објекти који ће се осликавати од великог су значаја за визуелни идентитет града Пожаревца. Такође, први пут у нашој земљи, биће осликана површина која је део установе као што је Казнено-поправни завод за жене, који је једини тог типа у Србији и има велики историјски значај - истиче Андреј Жикић.

Од 2014. до данас, Street Smart је осликао бројне фасаде у Србији, а међу њима је и један од највећих колективних мурала у Европи - на фасади ОШ "Лазар Саватић" у Земуну, о чему је писао и чувени магазин LSD - London Street-Art-Design.

У кругу женског затвора почела је градња новог објекта, површине 2.200 квадрата, а следи реконструкција најстарије зграде, која датира још из 1874. године. Сређивању овог комплекса, који се налази у близини главне аутобуске станице, допринеће и мурали, јер ће, осим унутрашњости, лепши изглед добити и спољашни део затвора. Пожаревац тренутно има само три мурала - два су на Тргу Радомира Вујовића, а трећи на Тргу ослобођења, па је Фестивал уличне уметности прилика да се њихов број увећа.

УЗ САГЛАСНОСТ СТРУКЕ

ЗА осликавање мурала на зиду женског затвора, Градска управа претходно је тражила сагласност Регионалног завода за заштиту спомeника културе у Смедереву, јер је зграда под заштитом државе. Сагласност је добијена, с тим да тематика мурала буде примерена оваквом објекту.

ИЗЛОЖБА

МЕЂУ активностима колектива Street Smart истиче се и серија изложби под називом "Сцена" (2015-2016), која је први пут у галеријским просторима приказала најбоља дела домаће уличне уметности, као и прошлогодишње изложбе у Берлину и Цириху.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације