Алексинац: Исекао гасовод и отровао децу (ФОТО)

М. П.

12. 06. 2017. у 12:54

Трага се за непознатом особом која је пробушила цеви. Четворо малолетника у болници. Нису угрожени

Алексинац: Исекао гасовод и отровао децу (ФОТО)

Фото: М. ПетковићНЕПОЗНАТА особа исекла је гасовод у Улици Карађорђа Петровића у Алексинцу, услед чега је исцурио плин и отровао шест особа, од којих четворо деце, старости 15 и 16 година. Они су одмах у недељу хоспитализовани и, срећом, нису животно угрожени. За осумњиченим се, према последњим информацијама, и даље трага.

- Н. Н. лице намерно је пресекло гасоводну мрежу - рекао је за "Новости" заменик основног јавног тужиоца у Алексинцу Иван Митровић. - Ради се о већ откопаном воду гасовода на којем је радило предузеће "Југоросгас". Цев је била пресечена на два места и исцурила је значајна количина гаса. Обављен је увиђај, заустављено је отицање плина и више нема опасности за грађане.

Славена Ђорђевић (59) каже да је у првом тренутку осетила гушење, мучнину, болове у глави и да је имала нагон за повраћањем.

- Након указане помоћи у алексиначкој болници, пребацили су ме у Ниш. Лекари су рекли да није ништа опасно и пустили су ме кући.

Славена живи двадесетак метара од места где је дошло до цурења гаса. Сличне симптоме имало је и четворо малолетника који живе у њеном комшилуку. Дечаци Ф. П. и Н. П. и девојчице, А. П. и Д. П. из Алексинца, примљени су у ноћи између недеље и понедељка на Kлиничку за дечје интерне болести Kлиничког центра у Нишу под сумњом да су се отровали плином. Двоје одраслих је након прегледа у амбуланти Клинике за ендокринологију, пуштено на кућно лечење.

- Малолетници су се жалили на главобоље и осећај гушења, али на пријему. Према налазу дежурних лекара нису били животно угрожени. Пратимо њихово стање и на јутарњој контроли сви физиолошки параметри пацијената били су уредни - рекла је др Гордана Kостић са Дечје интерне клинике у Нишу.


Један од повређених Ф. П. је унук Радмиле Пешић из Алексинца, која каже да је дечак сада добро.

- Налази се у болници у Нишу - каже Радмила Пешић. - Код њега у нишком Клиничком центру је и моја снаја. Још у петак се десила експлозија коју је изазвало цурење гаса. Мени су се буквално од детонације отворила врата.

Гасовод је у Улици Карађорђа Петровића у Алексинцу изграђен још 2008. године. Међутим, прошле недеље, приликом радова на канализационој мрежи, дошло је до оштећења. То је изазвало цурење гаса и две експлозије у петак. Како би отклонили квар, радници су откопали цеви и тако их оставили. Међутим, у недељу, око 23 часа, непозната особа је то видела и из непознатог разлога исекла гасоводну мрежу.

ЗАТРПАНЕ ЦЕВИ


РАДНИЦИ "Југоросгаса" потпуно су зауставили проток плина кроз ову улицу. Ради се испитивање мреже и гас неће бити пуштен све док се у потпуности не заврши истрага инцидента. Ипак, гасовод ће бити затрпан како неко не би угрозио безбедност мреже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације