У ОКВИРУ Прихватлишта за напуштене животиње у Шангају ускоро ће почети градња и пансиона где ће грађани моћи да оставе четвороножне кућне љубимце на чување. Новосадско ЈКП "Зоохогојена" би до краја јуна требало да распише тендер за извођача радова, а планирано је да читав посао вредан око 27 милиона динара буде завршен до краја године.

Тренутно се, како каже Александар Бурсаћ, директор овог предузећа, прикупљају грађевинске и друге дозволе, а и надлежне инспекције би требало да обаве свој део посла, после чега следи расписивање тендера, што се очекује крајем овог месеца.

- Пансион за животиње ће бити одвојен од прихватилишта, и простираће се на око 200 квадратних метара - каже Бурсаћ. - Како је предвиђено пројектом, ту ће постојати и терен за истрчавање, што ће боравак у пансиону учинити још пријатнијим.

Према речима нашег саговорника, у пансиону ће бити места 50 паса, али и других кућних љубимаца када њихови власници отпутују на одмор.

- Планирано је да се у оквиру пансиона обезбеди и простор за мачке, птице и друге кућне љубимце, објашњава Бурсаћ. - Све животињске ће бити физички и визуелно одвојене, што ће омогућити мир за различите кориснике привременог смештаја. О псима ће се бринути квалификовани ветеринари и зоохигијеничари.

У прихватилишту овог предузећа, које је са радом почело пре три године, има 170 боксова за псе које су неодговорни власници оставили на улици, као и павиљон за мачке. Ту је збринуто више од 300 напуштених паса.

- Проблем су неодговорни власници паса који своје љубимце остављају незбринуте на улици. - Упућени тврде да појединци своје псе доде на новосадске улице и из других места у околини, како се они не би вратили.


ПОВОЉНИЈЕ ЦЕНЕ

ЦЕНА смештаја у пансиону још није одређена, али у "Зоохигијени" тврде да ће њигхова тарифа бити повољнија од смештаја у приватним пансионима који већ постоје у Новом Саду.