Улажу милионе за више воде на Пештеру

М. НИЋИФОРОВИЋ

24. 05. 2017. у 11:49

Најављено побољшање основне инфраструктуре на Пештерској висоравни. Уговор потписали челни људи локалних самоуправа у Сјеници и Тутину

Улажу милионе за више воде на Пештеру

Жедна стада на Пештеру / Фото М. Нићифоровић

НОВИ ПАЗАР - У реконструкцију дотрајалог пештерског водовода, изграђеног још давне 1975, а сада недовољног да подмири потребе свих житеља висоравни, посебно сточара, општине Сјеница и Тутин ће уложити по 30 милиона динара, док ће Влада Србије дати 60 милиона.

Уговор о заједничкој релизацији овог капиталног пројекта су потписали председник општине у Тутину Шемсудин Кучевић и први човек Сјеница Хазбо Мујовић, а "зелено светло" за почетак радова је дао министар пољопривреде и водопривреде Бранислав Недимовић.

- Због мраза, пуцања цеви и озбиљно оштећене водоводне мреже, прошле зиме смо имали велике проблеме са водоснабдевањем домаћинстава на Пештеру, па нам је био угрожен и комплетан сточни фонд - каже помоћник председника општине у Сјеници Есад Холић.

Слично искуство преносе и домаћини са Пештера.

- Прошле зиме смо се баш намучили и једва сачували стадо. Били смо принуђени да топимо снег и тако напојимо жедну стоку, а и сада имамо проблеме са водоснабдевањем, па се надам да ће реконструкција почети што хитније - истиче сточар из села Биоци Енвер Дацић.

Иначе, пештерским водоводом - дугачким 45 километара: од извора у Ђерекарима, до села Црвско - газдују општине Сјеница и Тутин, тако што прва именује директора предузећа, а потоња чланове Надзорног одбора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације