ПОРОДИЦУ Каравезић у Црвенки узнемирила је змија од око три метра, која се појавила у среду, 18. маја, у дворишту њихове куће у Улици Ивана Милутиновића. Змија је убрзо нестала, али је остао страх, па се четворо укућана, према речима домаћина Владимира Каравезића, трза на сваки шум у дворишту, које је пуно шимшира и осталог зеленила, одакле би, како страхују, могла да их препадне.

- Тако велику змију у Црвенки досад нико није видео. Кућа нам је поред Великог бачког канала, где има водених змија, а једна нам је прошле године у летњиковцу пала са винове лозе на сто, али се нисмо уплашили, јер знамо да је безопасна. Међутим, ово што нам је сада ушло у кућу, није каналска белоушка, јер је тамна и застрашујуће дугачка. Због ње се из опреза крећемо кроз двориште као по јајима - наводи Владимир.

Змију је у кући, пре подне око 10.30, по повратку из продавнице, затекла ћерка Каравезића, Николина (22).

- Шокирала сам се кад сам је видела. Пружила се целом стазом у дворишту. Имала је сигурно три метра. Глава јој је мала, са две беле флеке, а тело пуније. Нисам смела да јој приђем, али сам је снимила мобилним телефоном. Заобишла сам је у широком луку да бих могла да уђем у кућу. Била је мирна - описује Николина.

Каравезићи не знају да ли је змија отровна или не. Владимир напомиње да нико пре тога у Црвенки није упозорио на појаву отровница. Помиње се могућност да је змија можда побегла из нечије куће, где је држана као кућни љубимац.

МЛЕКО СМУК напада и краве, којима се обавија око задњих ногу и прикачи на виме док не извуче и последњу кап млека, па отуда у народу изрека “пије као смук”.

- Чак и да није отровна, да ми се само обавила око ногу, било би ужасно. Не дај боже да је на њу налетело неко дете. Отровне или неотровне, змије већини људи уливају страх, а моја мајка од њих има фобију - истиче Николина.

Искусни пецароши из Црвенке и околине, који су видели фотографију змије, снимљену у дворишту Каравезића, убеђени су да тај гмизавац није дошао из Великог бачког канала. Они сматрају да је реч о смуку, који се храни глодарима, па је у потрази за њима ушао у кућу.

Стручњаци наглашавају да смук, иако делује застрашујуће, није опасан, јер не напада људе, осим у ретким ситуацијама, кад се осећа угрожено. Чак је и плашљив, али кад је сатеран у безизлазну ситуацију, уме да угризе, а тај ујед, премда није отрован, може бити болан и толико јак да откине кожу.


НИКО НЕ СМЕ У ШУПУ

НИКОЛИНА каже да је змија отпузала према шупи у дворишту, у коју после тога нико од укућана не сме да уђе. Страх се увукао и у комшијске куће, а људи немају коме да се обрате за помоћ, јер ни у Црвенки, као ни у целој општини Кула, не постоји служба надлежна за хватање змија, које су, иначе, као угрожена врста, заштићене законом.