Голбал поново осваја Србију

С. БАБОВИЋ

четвртак, 04. 05. 2017. у 07:54

Голбал поново осваја Србију

Припреме пред меч, Фото Организатор такмичења

У Крушевцу завршен четвородневни камп за слепе и слабовиде спортисте. Хвала Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу

ПОСЛЕ готово 20 година затишја, голбал - аутентична игра за слепе и слабовиде људе - све је популарнији у Србији, што је потврдио и велики спортски камп који је од 29. априла до 2. маја одржан у Крушевцу.

Тренинзи, предавања, пракса и турнир обележили су јединствено окупљање голбалиста, међу којима је било и спортиста без оштећења вида.

- У раду кампа је учествовало чак 26 полазника, а јавили су нам се и нови играчи, можда будући тренери, судије, делегати - каже легенда српског параолимпизма Чачанин Милош Грлица, некадашњи златни атлетичар, а данас тренер голбала. - За младе слепе и слабовиде особе је важно да се баве спортом, па позивам све да одаберу дисциплину која је најбоља за њих, извуку се из куће и почну да живе здраво.

Изузетан допринос развоју голбала - или голбола - у нашој земљи пружају и научници. Један од њих је проф. др Марко Александровић, који, са колегама са Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, припрема наставу и обуку за тренере особа са инвалидитетом. Посебну пажњу нишки професори посвећује голбалу.

- Велики број наших студената је активно учествовао у игрању голбала и настави, а чињеница да је ово била прилика да неколико дана и живе у интернату са слепим и слабовидим спортистима је помогла да млади академци сасвим уђу у њихове "ципеле" - каже проф. др Александровић.

Иначе, спортски савез голбала је у оснивању, а тренутно се у школи за ученике оштећеног вида "Вељко Рамадановић" у Земуну тренира у оквиру ГК Младост. У току је и формирање клубова у више градова по Србији...

- Драго ми је због оцене да смо били добри домаћини, а посебно ме радује чињеница да смо на једном месту окупили спортисте, младе стручњаке и професионалце из читаве земље - наглашава директор кампа и председник Спортског савеза ОСИ у Крушевцу Дејан Ивановић.

ТРОФЕЈНА ТРАДИЦИЈА НЕКАДА се и наша земља земља убрајала међу светске велесиле у голбалу. Највећи успеси некадашње југословенске репрезентације на Параолимпијским играма су бронзана медаља у Њујорку 1984. и златно одличје 1988. у Сеулу. На светским првенствима су 1986. и 1988. освојене златне, а 1990. нам је припала бронзана медаља. Чак три прва места - 1985, 1987. и 1989. - биланс су учешћа на европским шампионатима. Крајем осамдесетих година прошлог века, најбољи играч на свету је био наш Драган Сремчевић...

Голбал је, сазнајемо, осмишљен као део рехабилитације ветерана из Другог светског рата који су изгубили вид или им је он оштећен. Правила за овај спорт су осмислили Аустријанац Ханц Лоренцен и Немац Сеп Рајндле, 1946, а од тада је голбал признат у заједници слепих и слабовидих. Одмах је привукао и даровитог Стефана Стевановића (23) који, упркос тешком оштећењу вида, успешно завршава четврту годину Правног факултета у Нишу.

- Тренирао сам током школовања у Земуну, а по повратку у редовну школу нисам имао где. Онда сам се придружио тренинзима и иницијативи за развој голбала на нишком ДИФ-у и чим се буде основао клуб у нашем граду, одмах ћу се прикључити - закључује Стефан.

ЈЕДНОСТАВНА ПРАВИЛА

ГОЛБАЛ играју две екипе од по три члана у игри, и још три на клупи за резерве. Сваки играч има повез (наочаре) на очима, због чега је у потпуном мраку, а циљ је да се звучна лопта пребаци на другу страну терена и тамо пређе гол-линију. Голбалисти у одбрани прате звук лопте и тако чувају гол висине 120 центиметара, а широк девет метара. Иначе, димензије терена су једнаке оном за одбојку...

Због ношења потпуне заштите за очи, и особе које виде могу да играју голбал, а меч траје два пута по 12 минута.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације