ЗАБЕЛЕЛА СЕ СРБИЈА УСРЕД АПРИЛА: Вејавица мучи возаче и сељаке (ФОТО / ВИДЕО)

А. Ровчанин / Танјуг

среда, 19. 04. 2017. у 09:48

ЗАБЕЛЕЛА СЕ СРБИЈА УСРЕД АПРИЛА: Вејавица мучи возаче и сељаке (ФОТО / ВИДЕО)

Чишћење снега у Новој Вароши / Фото Алем Ровчанин

Снег који од синоћ пада у Новој Вароши и Пријепољу достигао је висину у планинским пределима од 30 сантиметара. На Златибору забрана за шлепере и камионе са приколицом

Снег који од синоћ пада у Новој Вароши и Пријепољу достигао је висину у планинским пределима од 30 сантиметара. Саобраћај се одвија успорено по мокрим и клизавим коловозима, сви магистрални путни правци су проходни, проблема има у вишим пределима Златара. Појава магле смањује видљивост и додатни је разлог за појачан опрез код возача.

Дејан Грбић, руководилац Одељења за инвестиције општинске управе Нова Варош, каже да се путни правци одржавају према приоритетима те да је критично у селима Божетићи, Бела Река и Јасеново где je висина снега више од тридесет сантиметара.

Мокар и влажан снег направио је проблеме и воћарима овог краја. Шеф Одељења пољопривредне стручне службе у Пријепољу Ифет Хамзић истиче да је снег угрозио воће које је у фази цветања и пупољака те да је нарочито у опасности коштичаво воће.

Хасан Хасанагић, воћар из Пријепоља, каже да слуша савете стручњака али исто тако каже да га је и вишедеценијско искуство научило да и сам примени неке од мера које стручњаци нису склони да предложе, па је тако од раног јутра у свом воћњаку и уклања снег са стабала шљиве, кајсије, трешње и вишње. (A. R.)

Падавине утичу на отежано и успорено одвијање саобраћаја, саопштио је јутрос АМСС.

Због мокрих коловоза и нижих јутарњих температура могућа је слаба поледица која се најпре јавља на путевима преко планинских превоја, али и на свим оним деоницама где је струјање ваздуха веће, попут мостова, надвожњака и тунела.

Хасан Хасанагић, воћар из Пријепоља

Саобраћај за шлепере и камионе са приколицом, због снега на коловозу, био је обустављен преко Златибора, саопштено је данас из "Путева Србије".У међувремену, саобраћај на овој деоници је нормализован.

Такође, услед снежних падавина, обустављен је саобраћај и на деоници пута Преко Брдо- Одвраћеница, на правцима Прилике-Јасеново и Дубац-Ивањица-Голијска Река, на снази је забрана саобраћаја за камионе са приколицом и шлепере, док је на територији општине Ивањица у вишим пределима обавезна зимска опрема.

Екипе путара су на терену и раде на рашчишћавању снега, а из "Путева Србије" апелују на све учеснике у саобраћају да буду посебно опрезни и прилагоде брзину кретања условима на путу.

ЧАЧАК: УОЧЕНЕ ШТЕТЕ НА ЈАГОДАМА

Фото Танјуг / Глас западне Србије

Већина различитих врста воћа је у фази цветања и тек заметнутих плодова и веома осетљива на ове пролећне мразеве, рекла је данас Танјугу научни сарадник Института за воћарство у Чачку, Јелена Томић.

"На температури од минус два, три степена мразеви могу нанети велике штете воћкама. Према неким подацима са терена, до извесног измрзавања дошло је само код јагоде", наводи Томић.

Протекле ноћи влажан снег који је пао изазвао је ломљење гранчица код малине, па то треба спречити стресањем влажног снега.

ЉУБОВИЈА: СНЕГ ОШТЕТИО МАЛИЊАКЕ

Снег који је ноћас падао изазвао је велике штете на малињацима на подручју Љубовије. У селу Горње Кошље нападало је око 20 центиметара снега.

Бранко Костић из тог села сумња да ће ове године имати род "црвеног злата".

"Мразеви су у великој мери од Нове године уништили малињаке, а овај снег и мраз их је потпуно уништио. Ако се настави овако време, плашим се да малинари неће имати шта да уберу", каже Костић.СВИМ ШТАБОВИМА НАЛОЖЕНА ПРИПРАВНОСТ

Свим штабовима за ванредне ситуације на територији Србије наложено је да предузму мере за спречавање и евентуално ублажавање последица обилних падавина, изјавио је начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Жељко Бабовић.

Посебно је, истакао је, наложено свим штабовима да предузму мере на бази спречавања и ублажавања последица које могу настати од бујичних водотокова, ако до њих дође.

Надлежне службе су у приправности, иако то, како каже, није непрекидна приправност, већ је тамо где се очекују падавине подигнут степен приправности.

Предузећу Електро Србија такође је издато упозорење у смислу подизања њихове спремности за реаговања у случају невремена и оштећења на електоренергетским постројењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ivanka Kosovka

19.04.2017. 10:51

Ovo nevreme nam nije uopste trebalo. Ali, priroda je tako htela. Moji su preci, u ovakvim situacijama, nocu lozili vatru u vocnjaku i tako cuvali od mraza. Secam se da nije bilo nekog plamena, vec vise dim. Sta su lozili?-ne znam. Mislim da su to bili panjevi i malo krupnija drva koja samo "tinjaju".