Стари Влах чувају од заборава

Драгољуб Гагричић

02. 04. 2017. у 07:32

Библиотека у Новој Вароши трага за фотографијама из старих албума, рамова, сандука девојачке спреме. Сведочанства прохујалог времена далеко од очију јавности

Стари Влах чувају од заборава

Вунена одећа с почетка 20. века (из албума породице Чакаревић)

У БИБЛИОТЕЦИ "Јован Томић" у Новој Вароши започели су прикупљање старих фотографија и позвали суграђане и земљаке расуте по Србији да погледају шта све скривају породични албуми, рамови понегде прекривени паучином, сандуци девојачке спреме, војнички кофери, завежљаји у орманима, скривнице на таванима.

- Са сарадницима улажем напоре да дођемо до фотографија и разгледница и тако од заборава сачувамо то својеврсно огледало последњих 150 година, а желимо и да штампамо монографију - казује Милана Јелић, в. д. директора Библиотеке. - Знамо да су то многима драге успомене и да их неки љубоморно чувају. Али нема мести зебњи да ће остати без драгоцености, јер савремена компјутерска опрема омогућава да се лако и брзо ураде копије или нам их власници пошаљу електронским путем.

У Библиотеци верују да ће фотографски записи омогућити да се боље схвате прохујала времена и да се доживе са свим благодетима и невољама, да се боље упознају људи, живот, занимања, обичаји у Старом Влаху, оном ужем делу чија је кичма река Увац. Ти документи ће, кажу, бити и извор за историјска, етнолошка, културна и друга истраживања.

На питања првих дародаваца, у Библиотеци одговарају да су добродошле слике из свих области живота - од породичних задруга, светковина, народног градитељства, старинских ентеријера и ношњи до старих ратника, сабора, ђачких растанака, живописних панорама са старовлашких планина и из клисуре Увца или давно заборављених улица и споменика, важних догађаја, првих машина и путева у Старом Влаху, мотива којих више нема... На трагу су, кажу у Библиотеци, неким заоставштинама и фотографијама из албума нововарошких трговачких породица још пре ослобођења од Турака, али и између два светска рата.

Слике које су настале на Златару Фото Д. Гагричић

Драгоцено културно--историјско наслеђе, од ископина, римских споменика, до предмета ручне израде, годинама се развлачи и односи. Сакупљањем фотографија у нововарошком крају нико се није бавио озбиљније или је то бар чињено у ретким случајевима. И све што је прикупљено углавном било је у приватним албумима, далеко од очију јавности, а само су поједине документе нашли у фототекама или на страницама књига и новина.


ЦРКВА КОЈА ЈЕ ПЛИВАЛА

ЕНТУЗИЈАСТИ који су започели овај пријекат не губе наду да ће доћи до слике цркве у Пуљцима, која је данима пливала пошто ју је вода Златарског језера подигла са темеља испод стене крај Увца. Магично око фото-апарата бележило је, зна се поуздано, и тренутке највећег градитељског подухвата у крају, када су пре шест-седам деценија у матицу Увца побијене три бране.


ИНИЦИЈАТИВА

ИНИЦИЈАТИВА да се ове фотографије саберу међу корице књиге, у поменик или завичајну монографију, покренута је крајем 2013. године. То је учињено на страницама "Златарских новости" текстом "Последњи воз за старе слике" и записом у књизи "Дозивање предака".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације