У ПЉАЧКИ Метадонског центра Клинике за психијатрију Клиничког центра Војводине у Новом Саду, која се догодила у ноћи између среде и четвртка, однето је нешто више од 50 флаша "метадона".

Како је у суботу потврђено "Новостима", полиција интензивно ради на расветљавању овог случаја, који јавни тужилац није оквалификовао као тешку крађу већ као одузимање туђе ствари.

Док у полицијској управи нису желели да износе детаље у вези са истрагом, у Клиничком центру Војводине нису желели ни да потврде нити да демантују ту вест. Наводе једино да до окончања истраге неће давати никакве изјаве.

Према незваничним информацијама, пљачкаши су на психијатрији провели неколико сати, од поноћи до раног јутра. Спекулише се чак да су на одељењу вечерали и скували кафу, а потом су изашли на улицу са "метадоном" вредним близу 200 милиона, који на црном тржишту има готово дупло вишу цену.

Упућени у лечење зависника "метадоном" кажу да бочица од 10 милилитара кошта око 3.000 динара, а на црном тржишту, ова доза се сигурно плаћа дупло више. Због количине која је нестала, страхује се да ће се "метадон" наћи на новосадским улицама.


- Уколико се користи чист, односно неразблажен, и узме се већа доза, може да буде фаталан као и хероин - објашњава др Никола Вучковић, некадашњи директор Метадонског центра и његов оснивач 2005. године. - "Метадон" добијају наркомани који не могу да успоставе апстиненцију.

ПАЦИЈЕНТИ ПРЕМА такође непотврђеним информацијама, у петак и суботу у Ургентни центар Клиничког центра Војводине примљено је неколико пацијената, наводно, због узимања превелике количине "метадона".

У Метадонски центар по "терапију", како сазнајемо, долази око 300 њих, од чега је око 270 из Новог Сада, док је остатак из околних места. Издаје се, у зависности од прописане дозе, дневно, на два-три дана, или на недељу дана.

По незваничним сазнањима, ранијих година су била два случаја покушаја крађе "метадона", али лоповима то није пошло за руком, јер се налазио у металним орманима, са специјалним бравама, а постојали су и аларм, решетке и видео-надзор.

Колики је тачан број наркомана у Новом Саду, не може се поуздано рећи, али се незванично спекулише бројком од око пет хиљада. Борба против наркоманије је приоритет новосадске полиције, која је у 2016. години запленила 260 килограма наркотика, што је више него дупло у односу на 2015. годину. Лане је откривено 835 кривичних дела у вези са наркоманијом.


ЋУТАЊЕ ЗБОГ ИСТРАГЕ

У Клиничком центру Војводине потврђено је да је опљачкана Клиника за психијатрију, али како нам је речено, свим запосленима је забрањено да износе детаље о пљачки јер полиција поводом тог случаја обавља истрагу и до краја истраге никакве информације не могу давати.