ПОДУЖЕ оклевање са системским решењем за нагомилане проблеме у пословању Апотеке "Нови Сад" довело је, по свој прилици, до тога да је од почетка кризе у снабдевању лековима напустило 40 запослених.

Ситуација није алармантна, како тврди директорка Нада Илић, јер и даље у свакој од 30 апотекарских радњи у граду или у приградским насељима у свакој смени ради фармацеут, па тиме пословање и квалитет услуга нису доведени у питање.

- Имали смо пре кризе 245, а сада имамо 202 радника - наводи Илићева. - Јасно је да проблеме треба, ипак, решавати што пре да би се предупредили даљи одласци и како би запослени, после дужег времена, коначно почели да примају адекватне зараде, које су, иначе, умањене за 50 одсто.

Директорка објашњава да се у последњих пола године ситуација у њиховим апотекама значајно поправила, да полице са лековима нису више полупразне, као у летњим месецима. Ова установа је успела да смањи старе дугове према добављачима, а нове фактуре редовно измирује.

СТАТИСТИКА
  * 30 објеката
  * 202 запослена
  * 40 напустило фирму

- Стање је, и поред тога, и даље далеко од идеалног - сматра Илићева. - Очекујемо да се на састанцима у Министарству здравља и по доношењу закона, који би уредили ову област, системски реши финансирање и целокупни рад апотекарске делатности.

Градске власти су, на шта указује Илићева, формирале радну групу, која би своје предлоге за решење требало да достави градоначелнику и Скупштини града.

ТРИ ВЕКА

АПОТЕКА "Нови Сад" је државна здравствена установа, која покрива Нови Сад и околину и највећа је у Војводини, са традицијом дугом три века.

Запослени су два пута, 15. и 29. јуна прошле године, организовањем протестних шетњи указали на веома озбиљне проблеме ишчекујући до данас реакцију надлежних.