ТРЕЋУ годину заредом, општина Неготин уручила је једнократну помоћ мајкама које су своју породицу током прошле године - поред већ рођено двоје или више деце - увећале за још једно. Уз новчани чек од по 10.000 динара, свака од 27 ових мајки добила је и - цвеће.

- Верујемо да је то најмање што као локална самоуправа можемо да учинимо, али смо свесни и да је износ исувише мали, мада је чињеница да се од нечег мора почети. Надам се да ће, у договору са Центром за социјални рад и органима локалне самоуправе, оваквих акција бити још више, с обзиром на то да већ осећамо недостатак малишана - каже председник општине у Неготину Владимир Величковић.

Овдашња општина - у оквиру дела Одлуке о финансијској подршци породици - осим ове, исплаћује и једнократну новчану помоћ за новорођенче, па тако породиља за прво дете добија 30.000, за друго 35.000, за треће и четврто 40.000, за двојке 70.000, а за тројке 100.000 динара. Незапосленим породиљама, а лане их је било 23, током 12 месеци се исплаћује матерински додатак за треће и свако наредно дете у износу од по 5.000 динара. Свако треће и наредно дете још има право на бесплатан боравак у вртићу. То тренутно користи 50 малишана, а општина годишње за те намене издваја 1,8 милиона динара. На крају, са по 100.000 динара се помаже и породицама без деце које се определе за вантелесну оплодњу, а таквих захтева је само у прошлој години било седам.

- Трећем и сваком наредном детету у породици је омогућен бесплатан боравак у нашој предшколској установи. За основце који су треће дете у породици обезбедили смо бесплатну ужину, а мајке које не раде добијају родитељски додатак од 5.000 динара - закључује Величковић, напомињући још једном да се ради о првим подстицајима.