Држава глува за вапај књиговођа

М. ПЕТКОВИЋ

13. 03. 2017. у 11:03

Држава глува за вапај књиговођа

ЕДУКАЦИЈА Детаљ са једног од састанака рачуновођа,фото М.Петковић

Предаја завршних рачуна и ове године створила огромне проблеме рачуновођама и привредницима. Питају зашто АПР програм мења у јануару, а крајњи рок за завршетак посла је 28. фебруар?

ПРЕДАЈА финансијских извештаја у законском року, до 28. фебруара, и ове године створила многобројне проблеме за више од 40.000 рачуновођа у Србији.

- Агенција за привредне регистре (АПР) наставља вишегодишњу праксу да пред предају финансијских извештаја мења свој апликациони систем. Крајем јануара су поново, без икакве најаве, увели нову апликацију "нексу" - каже председник Удружења рачуновођа Миодраг Перић.

А, свака промена система за рачуновође представља додатни трошак, јер онај ко није имао барем оперативни систем "Виндоуз 7" морао је да купи нови рачунар и нови програм, који ће подржати апликацију.

- Сајт АПР се касно ставља у употребу за предају завршних рачуна. Лакше би нам било да је у функцији од јануара, а он никада не ради пре 1. фебруара. Због притиска и проблема које доживљавамо, колегиница из Новог Сада је 27. фебруара, услед исцрпљености и стреса, завршила на инфузији у Хитној помоћи - каже рачуновођа из Ниша Јасмина Костић.

Да је ситуација у мањим срединама још тежа, потврђује и њен колега Саша Николић из Алексинца. Тврди, током фебруара је радио и по 17 сати дневно јер су отказивали електронски сертификати, а сајт АПР пречесто "падао", па се испоставило да најтежи посао књиговођа уопште нема везе са рачуноводством, већ са техником и програмирањем...

- Књиговодством се бавим 27 година и никада није било теже урадити и предати завршни рачун. Чак и када није било компјутера, када смо све радили ручно, било нам је лакше и мање стресно - тврди Александар Јовановић из Пирота, док Вјекослава Аврамовић из Београда сматра да је проблем у томе што сертификациона тела нису усагласила своје програме.

Каже, морала је да набави четири рачунара, са четири различита програма, како би могла да ради. Да није тако учинила, сертификати би међусобно искључивали једни друге и "обарали" програме...

ПРЕДСЕДНИК Миодраг Перић,фото М.Петковић

- За успешну предају финансијских извештаја постало је обавезно да ангажујемо програмера који свој рад наплаћује 40 евра по сату, а ми пословне књиге водимо и за 30 евра месечно - закључује председник Удружења рачуновођа Миодраг Перић, слутећи да ће и у јануару 2018. бити "надоградње техничке инфраструктуре".


АПСУРД

РАЧУНОВОЂАМА је законима наметнут веома велики број обавеза, па морају да попуњавају читав сет образаца, напомена и извештаја. Биланс стања је раније имао 50, а сада чак 156 позиција, док је биланс успеха имао 34, а сада 71 позицију - иако се у свим земљама ЕУ извештај о стању попуњава на једном листу, са 26 до највише 36 позиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Accountant

13.03.2017. 18:02

Jos jedno veoma uspesno objasnjenje problema knjigovodja.Da li ce Ministarstvo finansija i APR imati sluha.