КРИЗА у шабачкој Апотекарској установи се не стишава, а фармацеути су јуче поново протестовали у центру града и од локалних, али и републичких власти захтевали брзу реакцију. Намерни да спрече најгори сценарио, да се једна од најстаријих српских апотекарских установа угаси, најављују нове протесте...

- Од прошлог понедељка, када смо први пут изашли на улицу, ништа се није догодило, нити нам се обратио било ко од надлежних - каже представник Синдиката Ана Лазаревић. - Од локалне управе нисмо добили никакав одговор, а у међувремену смо покушали да ступимо у контакт са Синдикатом здравства. Нажалост, такође безуспешно.

Фармацеут Смиљана Јездимировић тврди да су и локална самоуправа и држава подједнако одговорне за кризу у апотекарским установама широм Србије. У шабачкој је, каже, донедавно радило 118 људи, сада је тај број спао на 65, а могло би се очекивати и ново "одливање" - махом најстручнијих кадрова.

- Не својом кривицом, доведени смо на руб егзистенције. Када би се сви одговорни у овом нашем ланцу пропасти само мало ангажовали, верујем да би криза брзо била разрешена. Овако, принуђени смо да са пиштаљкама ходамо улицама, јер да радимо више не можемо - објашњава Смиљана Јездимировић.

Она и њене колегинице кажу да у четири градске апотеке влада пустош и лекови се више уопште не издају. Установа је оптерећена неисплаћеним потраживањима која премашују 200 милиона динара, а - илустрације ради - само њој дуг за плату износи 240.000. Због свега овога, фармацеути најављују да ће сваког понедељка бити на улицама, све до расплета кризе...

Јуче су очајни људи, после окупљања испред апотеке "Слобода", прошетали најпре до здања Градске управе - где су се обратили медијима и сачекали да виде хоће ли неко од шабачких властодржаца показати интересовање за њих - а затим су продужили до Градске куће у чијој се близини налази и зграда Међуопштинског историјског архива, у коју се, лане, преселио градоначелник Небојша Зеленовић са својим тимом.