ПРОКУПЉЕ - Отварањем нове сталне поставке "Топлички устанак 1917" у Музеју Топлице у Прокупљу почеле су свечаности поводом обележавања великог и значајног јубилеја, стогодишњице Топличког устанка. Поставку је у присуству представника Министарства културе и информисања у Влади Србије, локалне самоуправе и других општина Топличког округа, али и Војске Србије, као и цркве, отворила Александра Фулгоси, помоћник министра за заштиту културног наслеђа.

- Пред нама су дани посвећени сећању на храброст и страдање народа овог краја, који је великим устанком пружио отпор репресији окупатора у Првом светском рату. Ово је прилика да пажња, не само научне, већ и шире јавности буде усмерена на историјски догађај, који је често остајао у сенци великих победа на Церу и Колубари, повлачења војске и народа преко албанских планина и војних операција на Солунском фронту. Зато и овом приликом треба истаћи да је Топлички устанак био једини оружани устанак на територији коју су заузеле Централне силе у Великом рату - рекла је Александра Фулгоси.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић изразио је наду да ће ова поставка обновити сећање на херојску прошлост Топличана и српске јуначке војске.

ЕПОПЕЈА О ХРАБРОСТИ

 - ИЗЛОЖБУ сам радио хронолошки, по деловима, тако да чак и онај ко ништа не зна о Топличком устанку, кад погледа изложбу, може много тога да сазна. Најпре да је прича о Топличком устанку епопеја о храбрости на бојном пољу у којој су јунаци својим животима бранили лично и национално достојанство - рекао је у среду аутор поставке, историчар и музејски саветник Петко Марјановић.

- Надам се да ћемо младим нараштајима новим сазнањима указати на осећај одговорности према својој отаџбини и неговању њене херојске прошлости. Овом сталном поставком предајемо грађанима у аманет изузетну причу о историјском догађају, о Топличком устанку у коме је страдало више десетина хиљада житеља топличког и јабланичког краја. Сведочанство о трагедији народа које приказује ова изложба, треба да пружи сваком посетиоцу музеја снажну поруку о храбрости устанка, али уједно и жељу да се ова ратна страдања са простора Балкана никада не понове - истакао је председник Симоновић.

Нова стална поставка "Топлички устанак 1917" приказује фотографије, ратне дневнике Косте Пећанца, војничка писма, дописне карте, оружје и друга сведочанства о страдању учесника устанка. Она језиком чињеница, документима, фотографијама и другим артефактима прича причу о храбрости и јунаштву учесника Топличког устанка.