ВЛАСОТИНЦЕ - Дом здравља је успео да избегне блокаду рачуна јер је током претходне три године, издвајањем из општинског буџета, финансиран репрограм заосталих, као и редовне зараде особља, које је прекобројно по критеријумима надлежног министарства. У децембру прошле године је исплаћена последња заостала зарада за 11 сестара и немедицинских радника, а њихове редовне принадлежности и убудуће ће финансирати локална самоуправа.

- Министарство здравља одређује број извршилаца према броју становника, а не узима у обзир разуђеност и површину подручја за које је нека установа надлежна. Зато смо били принуђени да овај проблем решавамо сами и ове године ћемо, за здравствену заштиту, издвојити 18 милиона динара, а до прошле је било и око пет милиона више - истиче председник Општине Зоран Тодоровић.

Власотинце се, иначе, налази међу локалним самоуправама које - процентуално према буџету - издвајају највише новца за здравствену заштиту, па је уз гаранције општине Дом здравља набавио санитет вредан четири милиона динара. Возило купљено на лизинг и намењено истовременом превозу два лежећа пацијента, те ће бити коришћено за транспорт болесника у друге градове. У ову установу је недавно стигао и нови ултразвучни апарат, за чију је набавку Министарство здравља издвојило три милиона динара...

- Нови уређај се налази у Служби радиологије, а стари смо пребацили на Гинекологију. Ове године очекујемо и дигитализацију рендгена - каже директор ДЗ др Милена Станковић Митровић, која за крај овог месеца најављује и почетак замене столарије, те санацију фасаде и крова.

Укупна вредност пројектованих радова износи око 20 милиона динара, а финансира их Управа за јавна улагања.

РЕАЛНЕ ПОТРЕБЕ

КРОЗ власотиначки дом здравља дневно прође између 500 и хиљаду пацијената, а ова установа "покрива" и подручје Црне Траве. Због разуђености територије, потреба за лекарима је већа од броја који су одобрили надлежни, па локална самоуправа финансира и зараде осам лекара запослених на одређено време.