ЗАПОСЛЕНИ у сремскомитровачкој апотекарској установи у уторак су, уз протестну шетњу, предали захтеве градоначелнику Владимиру Санадеру да им се исплате заостале зараде, које не примају већ шест месеци, и да Град, као оснивач, спреми отпремнине за раднике који желе да напусте ову установу.

Да челници ГУ већ дуже време траже решење, потврдио је и Санадер, који је изразио очекивање да ће повериоци прихватити споразум о поравнању, што би одмах условило деблокаду рачуна.

- Од септембра прошле године, када су примили последњи минималац, 54 радника Апотеке нема никаква месечна примања, а од краја 2016. формално-правно немају ни здравствено осигурање - каже Љиљана Недељковић, председница Синдикалне организације Апотеке Сремска Митровица.

- Запослени су у тешкој материјалној ситуацији. Не можемо да идемо код лекара, јер немамо осигурање, па преглед треба платити. Свесни смо да имамо вишак запослених, али нека Град спреми отпремнину за 23 радника који су изразили жељу да оду - додаје Љиљана Недељковић.

Тешка финансијска криза и дугови због којих је установи блокиран рачун и обустављена испорука лекова, за последицу су имали и затварање четири апотеке, свођење плата запослених на минималац и одлив кадрова. Ипак, Санадер је уверен да излаз постоји.

- Договори с повериоцима већим делом су завршени, а кад Скупштина града усваји одређене одлуке, надамо се да ћемо успети да одблокирамо рачун Апотеке. Успоставиће се систем у коме ће радити само рентабилне апотеке - истакао је Санадер, и додао да ће се до краја недеље исплатити дуговање за доприносе за здравствено и пензионо осигурање.

ЧЕКАЈУ

ЗАПОСЛЕНИ у Апотеци одустали су од најављених протеста и дали надлежнима шансу да у наредна четири дана испуне обећано.


ИСПЛАТА ПОВЕРИЛАЦА

ГРАД ће у наредне четири године, кроз субвенцију, исплаћивати потраживања поверилаца.

Осим тога, исплаћиваће се заостале зараде, спровешће се реорганизација и смањити број запослених - нагласио је Санадер.