Нови живот Бешенова

Ј. С.

26. 01. 2017. у 17:42

Нови живот Бешенова

Обнову Бешенова покренуле "Новости" пре четири године , Фото: Д. Д.

РТВ снимио получасовну емисију о једном од шеснаест фрушкогорских манастира

У ФЕБРУАРУ Радио-телевизија Војводине емитоваће получасовну емисију посвећену фрушкогорском манастиру Бешеново. Акцију за обнову овог манастира из 13. века, посвећеног Светим арханђелима Гаврилу и Михајлу, "Новости" су покренуле 2013. године.

Током протекле четири године на манастирским ископинама постављени су темељи храма који је затим озидан и освештан. У плану је иконописање унутрашњих зидова и изградња великих конака.

Аутор емисије Борислав Хложан истиче да је емисија документарног типа и говори о томе како се са мало добре воље може учинити много - даривати други живот Бешенову, једном од 16 фрушкогорских манастира.

Редитељка емисије Оливера Шешлија присећа се да је 2011. године, радећи емисију о војним лекарима који повремено долазе у сремско место Прњавор, у близини Бешенова, снимила и причу о црквишту које је чувало трагове некадашњег бешеновског манастира.

- Тада је још постојала само дрвена црквица поред старих липа и у траву зарасли темељи већег објекта - каже Шешлија. - Следећи пут сам Бешеново посетила 2015, радећи емисију о др Радивоју Симоновићу и његовим фотографијама фрушкогорских манастира. Била сам затечена великим напретком који сам видела, сећајући се како је некада изгледало.

По речима редитељке, тада се потпуно искристалисала прича да би ваљало направити ТВ емисију о великом подвигу поновог уздизања манастира. Тако се са колегом Хложаном и сниматељем Жељком Тотом поново обрела у Бешенову.

ДОНАЦИЈЕ

ДИНАРСКИ рачун манастира 340-11007646-60 отворен је у Ерсте банци. Девизни рачун и банкарска инструкција за уплате из иностранства: IBAN:RS35340000001101007936 SIFT:GIBARS22Пратите нас и путем иОС и андроид апликације