Педесет смукова нађено у дворишту фабрике у Житорађи

Бета

16. 01. 2017. у 22:50

Чланови Удружења "Зоо Планет" извадили су данас из шахтова и цеви у близини погона некадашње Електронске индустрије у Житорађи 50 степских смукова

Чланови Удружења "Зоо Планет" извадили су данас из шахтова и цеви у близини погона некадашње Електронске индустрије у Житорађи 50 степских смукова, рекао је агенцији Бета председник тог удружења Душан Стојановић.

Он је казао да су смукове приметили радници који су ангажовани на реконструкцији фабрике и који су добили задатак да кроз шахтове провуку нове електричне каблове.

"Било је потребно око три сата да све смукове извучемо пошто су се углавном налазили у цевима које повезују шахтове. Пронашли смо их склупчане и слабо покретне јер су током зиме у стању хибернације", рекао је Стојановић.

Према његовим речима, све пронађене змије пребачене су у дрвене кутије са сламом, такозване хибернакулуме, и сада се налазе у просторијама Удружења "Зоо Планет" у селу Каменица, код Ниша.

"Према договору са Заводом за заштиту природе, смукови ће остати код нас све до маја. Тада ћемо их вратити у природу, негде поред Житорађе", рекао је Стојановић.

Он је додао да степски смукови нису отровне змије и најчешће су међу змијама које се проналазе у урбаним срединама.

Стојановић је казао и да су чланови Удружења прошле зиме у школи поред Житорађе пронашли 15 смукова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације