Хрватска кожарима враћа одмаралиште?

Зоран РАЈИЋ

12. 01. 2017. у 12:12

Агенција за некретнине из Загреба подгрејала наде радника "Етерне" У Кули. Исказан интерес за откуп објекта на острву код Шибеника

Хрватска кожарима враћа одмаралиште?

БИВШИ радници Фабрике кожа "Етерна" у Кули не одустају од потраживања одмаралишта на острву Зларин у Шибенском заливу, које је држава Хрватска присвојила и продала приватној фирми у Загребу. Наде радника подгрејала је агенција за промет некретнина из Загреба, која је показала интерес за овај објекат и поводом тога затражила контакт са неким од ранијих представника "Етерне", у којој је после шест година, колико је трајао, јесенас закључен стечај и предузеће избрисано из регистра.

"Етерна" је пре 11 година покренула спор у Окружном суду у Шибенику за повраћај поседа на Зларину, и посредством адвоката, ангажованог у Хрватској, забранила да се одмаралиштем тргује без њеног одобрења. Међутим, стечајном управнику кулске кожаре Предрагу Љубовићу судије у Шибенику ставиле су до знања да одмаралиште "Етерне" припада Хрватској "према њеним важећим законима, јер се третира као имовина агресора".

- Постојала је пре ратних дешавања шанса да се одмаралиште на Зларину осигура, тако што би се у Хрватској формирало наше предузеће које би се водило као оснивач и власник тог објекта. Кад је рат завршен, за тако нешто већ је било касно. Сад је једина могућност да Србија и Хрватска потпишу споразум о сукцесији и да се ради враћања одмаралишта, као "накнадно пронађене имовине", поново активира стечај "Етерне" - објаснио је Љубовић.

Претпоставља се да је загребачка агенција за некретнине уверена да Хрватска мора да врати отету српску имовину и да се због тога понудила да посредује у том процесу. Љубовић је овој агенцији доставио сву расположиву документацију о одмаралишту на Зларину, а упућена је да се обрати и Агенцији за приватизацију Србије.

Одмаралиште "Етерне" на Зларину, у којем су радници боравили свега четири лета, последњи пут 1990. године, простире се на 2.000 квадратних метара, располаже са 106 лежаја и од плаже је удаљено свега двадесетак метара. Фонд за приватизацију Хрватске продао га је 1998. године загребачкој фирми АБГМ за 450.000 немачких марака.

- Том продајом само је заваран траг, јер у одмаралишту, које сам посетио пре две-три године, није ништа рађено. Оно је запуштено и пропада - каже Љубовић.

Пре трговаца некретнинама у Загребу, постојала су два заинтересована купца за откуп права на одмаралиште "Етерне" у Хрватској. Норвешко-кипарска фондација нудила је 2003. године 270.000 евра, а словеначки бизнисмен Јернеј Чокл 2007. милион и по евра, али су обе понуде одбијене.

НА ЗЛАРИНУ ОСТАО И БРОД

ИНЖЕЊЕР Франц Ковач, бивши радник "Етерне", тврди да одмаралиште на Зларину, у којем је остао и брод за 25 особа, вреди најмање три милиона евра.

- Новац од његове продаје треба да се подели само радницима, који су га, издвајајући дневнице, купили и опремили, а не и осталим повериоцима фабрике - нагласио је Ковач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације