Бандеру узидао у гаражу из ината

Драгољуб Гагричић

08. 01. 2017. у 08:33

Бандеру узидао у гаражу из ината

Бандера у гаражи, у селу Правошева, на Златару

Слике нарави, апсурда и немара у Старом Влаху у објективу читалаца "Новости", које представљају опомену за све. Већ две године споменик војводи Петру Бојовићу на градском тргу - без цвећа

БАНДЕРУ узидану у повећу гаражу у златарском селу Правошева мештани зову "млада Гојковица". Старији горштаци још памте песмарице из којих се учила историја, па ових дана помињу епску песме "Зидање Скадра" и приповедање уз гусле у дугим зимским ноћима.

- Ех, кад би нам помогла "млада Гојковица", као кад је "два ђевера и неимар Раде са три стотине мајстора узидаше у темеље Скадра", да нам се зимус одржи нисконапонска мрежа. Ова бандера је најбоље утврђена у селу - у темељу добро укопана, иде уза зид гараже, везана је за греду и ваљда ће зимус чувати мрежу под налетом ветрова, снега и леда - каже један од мештана.

Његов комшија, коме није до шале, већ је киван на чељад јер немају довољно гаса за петролејку ако, као минулих зима, нестане "електрике" и што зебе да ли ће бити чишћен пут у недођији, подсећа на "чудо невиђено":

- Издало стрпљење нашег комшију Миладина Васиљевића, који је стекао пензију у Француској и овде долази лети. Чекао је јесенас недељама на обећање Електродистрибуције из Пријепоља да измести бандеру, па је након зидања куће, бандеру узидао у гаражу. Ово ти је слика и прилика села коме су све узели, а власт и хуманитарци обећањима - држе опело!

* Запуштени споменик у сеоском центру Божетићи

И за другу слику друге стране живота у Старом Влаху, читалац "Новости" жели да остане анониман. Рачунао је, каже, да она неће моћи да се пробије на новинске ступце у бици са актуелностима и црним хроникама, а онда је понудио да опомене и пробуди успаване савести, ако ће неко да види и чује.

- Крава је прешла ниску ограду око споменика партизанским борцима на Боровитој главици у Божетићима, у центру подјаворских села нововарошке општине. Мирно је ту, испред школе, задружног дома и продавнице, пасла росну траву. А није боља ни брига о белезима у граду: тамо се не коси трава око спомен-гробнице, недалеко од цркве, иако је то јавна површина, а већ две године је споменик војводи Петру Бојовићу на градском тргу - без цвећа?!

НЕМАР И РУГЛО

У оближњем селу Дебељи мештани су сакупљали доказе "о интегралном газдовању шумама", да покажу шта је све остало иза дрвосеча, рабаџија и шумара на лагеру грађе Амбарина, на некадашњем школском игралишту. Пластичне флаше, кантице, боце од уља и друга амбалажа само су део "експоната" у овдашњим шумама и потоцима на којима сељаци поје стоку. За немар и ругло - нико не мари, а да им надлежни не би приговорили да је слика - монтажа, направили су и панорамски снимак, са осушеним стаблима смрче, да имају "црно на бело".

НИ КЛЕТВА НИЈЕ ПОМОГЛА

НАТПИС на чесми у Злошници, крај пута Нова Варош - Акмачићи "Проклет био ко плочу скино", није помогао фамилији Шапоњић да сачува спомен-плочу свом претку, солунцу и носиоцу Карађорђеве звезде. После пријаве комшија Мандића, с којима се споре око имена чесме, пре неки дан инспекција је уклонила плочу подигнуту "без одобрења и сагласности општинске управе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

maniks

08.01.2017. 11:35

Nije iz inata,vec bandera ima svoju namenu a to da se preko nje krade struja za celu kucu .Price da iz inata postavio u garazu a vidi se da je garaza u kuci su prica za malu decu.. Ovo je namenski napravljeno za kradju struje kraj price.

Bole

09.01.2017. 14:44

@maniks - Maniks,vama je na umu krađa struje,a meni i drugima to nije palo na pamet !!!Izgleda da nismo rođeni sa istim "simptomima poštenja" ili jedna poslovica za vas:"Što babi na um to i na drum"!

bane

08.01.2017. 11:56

Ovoliki plac, a on postavlja kuću baš na el. trasu i čeka da mu distribucija izmesti banderu.

Mrgud

08.01.2017. 12:33

Kraj bajkovit,lepši od Švajcarske,istorijski interesantan,narod gostoljubiv i predusretljiv ali više nemara prema sebi i svojima teško ćete negde naći!Polako se pretvara u pustaru al kako reče otac Makarije iz manastira Dubnica "ne valja Srbima valjaće nekom drugom,pusto neće ostati"

jednim udarcem

08.01.2017. 15:06

Dve muve!Niti ce Elektricni stub!!!Da padne niti mu treba krovni nosac!Ni samonoseci kabal.Sa nekoliko obujmica dovedes kabal do brojila.E a kada coveka doteras dotle,to je vec uspeh.Naravno,mogu da ga tuze zbog ometanja?!I to u slucaju ako se na tom stubu desi kvar???Ovo nije za salu!Distribucija je morala da prodje nekom odobrenom trasom.To se ne radi samovoljno.Mozda je i taj covek u pravu?Ovo sve kako je je prekrsaj.Ometa se bezbedan pristup vodovima javnog snabdevanja el.energijom!Skakljivo

Cveki

09.01.2017. 14:37

@elektricar eps - Gospodine električaru EPS-a ,možda je bandera uklonjena,ali je prethodno uzidana,objekat lepo odrađen,a za to je trebalo vremena i to malo manje nego vama da izmestite banderu !!! Stidite se svojih zarada,očito je da previše "zaradjujete" !!!