Снег, јак ветар и ниске температуре створиле су и прве невоље на путевима у земљи.

Од Алексинца до Београда пуштен саобраћај за аутомобиле и аутобусе, који је био у прекиду од јутрос. Путничка возила могу од Алексинца ка Лесковцу.

Ктитично је и на брдско-планинским пределима због великих наноса снега.


Ванредна ситуација проглашена је у Алексинцу.

09:02 - 22 ОСОБЕ ПОВРЕЂЕНЕ У ЛАНЧАНОМ СУДАРУ

Због лоших временских услова, слабе видљивости и неадекватне зимске опреме појединих учесника у саобраћају на ауто-путу Београд-Ниш, код петље Трупале, обустављен је саобраћај у оба смера. Део саобраћаја се преусмерава старим путем преко Алексинца. На излазу из града код казнено-поправног дома догодио се ланчани судар, јавља дописник РТС-а.

Повређене су 22 особе, међу којима шесторо деце, а медији наводе да је у судару учествовало чак 30 аутомобила.

Након судара на терен су изашле четири екипе Хитне помоћи а сви повређени су пребачени у Урегнтни центар у Нишу.

Снег и ветар праве проблеме возачима. Саобраћај је обустављен на деоници од Трупала ка Нишу, а све дежурне екипе "Путева Србије" покушавају да се пробију ка том путном правцу, како би се саобраћај нормализовао.

Снег и сметови који на појединим локалним путевима достижу висину до два метра, условили су да у нишком крају јутрос буде скраћен велики број приградских аутобуских линија.

Како је рекао шеф нишког штаба зимске службе Драган Димитријевић, скраћене су и поједине линије градског саобраћаја због снега на коловозу.

"Екипе зимске службе су на терену, али су немоћне у борби са ветром. На појединим деоницама сметови се формирају већ пола сата након чишћења", изјавио је Димитријевић.

Према његовим речима, мештани села у околини Ниша углавном знају на којим деоницама се у оваквим временским приликама формирају сметови тако да од јутрос нису ризиковали да остану заглављени у снегу.

Димитријевић је позвао возаче да не крећу на пут саобраћајницама на којима има сметова док ветар не стане.

Додао је да је грејдер за чишћење сметова кренуо ка селу Хум, док ће у току дана багер чистити сметове ка селу Крављу.

"Екипе ЈКП 'Медијана' од ноћас непрекидно чисте улице првог приоритета у граду. Саобраћај се одвија отежано, али нема већих проблема", рекао је Димитријевић.

Према подацима Метеоролошке станице, у Нишу је тренутно минус осам степени, а висина снежног покривача износи 16 центиметара.

09:51 - ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ НА ЈУГУ И ИСТОКУ СРБИЈЕ

Саобраћај на појединим путевима у јужној и источној Србији је обустављен због лоших временских услова и слабе видљивости, саопштило је јавно предузеће "Путеви Србије".

Саобраћај на аутопуту Београд-Ниш, код петље Трупале обустављен је у оба смера услед лоших временских услова, слабе видљивости и неадекватне зимске опреме појединих учесника у саобраћају.

Саобраћај је обустављен и на државном путу Ниш-Југ због саобраћајне незгоде која је настала услед смањене видљивости проузроковане јаким снегом и олујним ветром, наводи се у саопштењу.

Због неповољних временских услова обустављен је саобраћај и на деоницама од Врања до Баревића, Власа и Криве Феје.

Саобраћај је обустављен и на деоници Доњи Милановац-Мајданпек и на путу Зајечар-Бољевац.


10:20 - УСПОРЕН САОБРАЋАЈ ЗБОГ ЗИМСКИХ УСЛОВА ВОЖЊЕ

Саобраћај на путевима у Србији је успорен због зимских услова вожње, највише снега има у јужним, источним, југоисточним и централним деловима Србије, док је понегде могуће и стварање мањих снежних наноса и леда на коловозима, саопштио је данас Ауто-мото савез Србије (АМСС).

Саобраћај је тренутно умереног интензитета, али се у поподневним сатима због предстојећег празника очекује појачан број возила.

Према последњим информацијама Управе граничне полиције на путничким терминалима тренутно нема дужих задржавања од 20 минута.

До 8. јануара биће обустављени радови на деоници Крст - Завлака 2. Саобраћај ће се одвијати нормално уз одговарајућу вертикалну саобраћајну сигнализацију.

Од 28. децембра, 2016. отворена је за саобраћај у пуном профилу деоница аутопута дуга око девет километара измедју Чифлика и Станичења и саобраћај се одвија двосмерно, левом страном будућег аутопута.


На Старом Обреновачком путу, у зони моста преко реке Саве, у току је обустава саобраћаја због радова на изради распонске конструкције испод стубова, који ће се одвијати сваког дана до 15. марта. Возила се упућују на алтернативи правац "Нови Обреновачки пут".

Продужени су радови на периодичном одржавању надвожњака на аутопуту Београд - Ниш, преко железничких пруга Београд - Ниш и Трупале - Поповац, деоница Ниш (Северни булевар) - Ниш (Трупале).

11:17 - ФОТО: ОВАКВО ЈЕ СТАЊЕ НА АУТОПУТУ КОД НИША

 

11:45 - ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ КОД ПЕТЉЕ ПАРАЋИН

Саобраћај на аутопуту ка Нишу обустављен је код петље Параћин пошто се теретно возило попречило на излазу са пута из правца Београда, саопштило је данас Јавно предузеће "Путеви Србије".

Додаје се да се саобраћај из правца Београда преусмерава на петљу Појате.

Раније је било саопштено да је саобраћај због лоших временских услова и слабе видљивости, обустављен саобраћај на аутопуту код петље Трупале.

Саобраћај је обустављен и на државном путу Ниш-Југ због саобраћајне незгоде која је настала услед смањене видљивости проузроковане јаким снегом и олујним ветром, наводи се у саопштењу.

У прекиду је и саобраћај на путевима од Врања до Баревића, Власа и Криве Феје, као и Доњи Милановац - Мајданпек и Зајечар - Бољевац.

12:02 - ЗАСТОЈ НА АУТОПУТУ И ОД ЛЕСКОВЦА КА НИШУ

Због лоших временских услова и у смеру из Лесковца ка Нишу застој у саобраћају. У близини наплатне рампе Дољевац грађани чекају сат времена да би наставили свој пут.

- Чекам у колони већ сат времена, сада је потупни застој и не померамо се, не знам колико ћемо још да чекамо. Кренули смо из Лесковца где је пут био проходан али смо нашли на колону возила у близини наплатне рампе Дољевац и за сада смо ту, рекла је Јелена Ђорђевић заробљена у колони у првацу из Лесковца ка Нишу.

Према њеним речима, она би требало да настави свој пут од Ниша ка Бору али је саобраћај баш у том правцу у колапсу.

- Немамо другог избора осим да чекамо, надам се да ће се ситуација ускоро нормализовати, јер трошимо залихе горива како бисмо се угрејали, рекла је Ђорђевић.

Она је додала да су присутни припаднице полиције на аутопуту као и да је видела кола Хитне помоћи како у више наврата пролазе у смеру ка Нишу.

(М.К.)


12:07 - 30 ПРИПАДНИКА ЖАНДАРМЕРИЈЕ УПУЋЕНИ ДА ПОМОГНУ

По налогу министра унутрашњих послова више од 30 припадника нишког одреда Жандармерије упућено како би помогли у извлачењу путника и аутомобила. Опрмељени су неопходном опремом за прву помоћ, ћебадима и водом.


12:32 - МОГУЋЕ ПРОГЛАШАВАЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА У НИШУ

Штаб за ванредне ситуације града Ниша разматра могућност увођења ванредне ситуације. Забрањен саобраћај теретним возилима на територији ПУ Ниш. У општинама Гаџин Хан и Дољевац саобраћај се одвија отежано а у Сврљигу је више локалних путева непроходно.12:41 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У АЛЕКСИНЦУ

Отворена је трака ауто-пута ка Скопљу а у Алексинцу је проглашена ванредна ситуација. Не зна се до кад ће саобраћај на ауто-путу бити у прекиду, снег и даље пада уз јак ветар.

12:50 - ПУТЕВИ СРБИЈЕ: НА ВЕЋИНИ ПУТЕВА ОТЕЖАН САОБРАЋАЈ

На већини путева у Србији саобраћај је отежан због лоших временских услова, ниских температура, снежних падавина, смањене видњивости и местимично олујног ветра који ствара наносе, саопштили су Путеви Србије.

Екипе путара су на терену и непрекидно, 24 часа раде на рашчишћавању снега са коловоза.

Путеви Србије су апеловали на све учеснике у саобраћају да не крећу на пут без преке потребе, прилагоде брзину кретања условима на путу и да не иду на пут без зимске опреме и пнеуматика.


13:01 - АПЕЛ ВОЗАЧИМА ДА БЕЗ ПРЕКЕ ПОТРЕБЕ НЕ КРЕЋУ НА ПУТ

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Србије Небојша Арсов апеловао је данас на возаче да због лоших временских услова без преке потребе не крећу на пут, а да они који се на путовање ипак одлуче користе неопходну зимску опрему, саопштио је МУП.

Арсов је казао да је на делу ауто-пута код Ниша потпуно обустављен саобраћај због саобраћајне незгоде која се догодила на делу од Прокупља ка Нишу, у којој је учествовало 35 возила.

"Министарство унутрашњих послова предузима све мере како би се што пре обавио увиђај и возила уколнила са пута и како би се саобраћај нормализовао", истакао је начелник Управе саобраћајне полиције.

Он је апеловао на возаче теретних возила да направе дневне и недељне одморе, с обзиром на лоше временске услове.

Поводом предстојећих божићних празника Арсов је упозорио возаче да не возе под дејством алкохола, да поштују саобраћајне прописе, обавезно користе неопходну зимску опрему, сигурносне појасеве и поштују ограничења брзине.


13:39 - ЖАНДАРМЕРИЈА НА АУТОПУТУ КРАЈ НИША ИЗВЛАЧИ ПУТНИКЕ ЗАРОБЉЕНЕ У СНЕГУ

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да су по налогу министра Небојше Стефановића припадници Жандармерије упућени на деоницу ауто-пута недалеко од Ниша како би помогли припадницима саобраћајне полиције и Сектора за ванредне ситуације у извлачењу путника и аутомобила.

На месту где је дошло до ланчаног судара више возила, изашло је више од 30 припадника нишког одреда Жандармерије са неопходном опремом за прву помоћ, ћебадима и водом, наводи се у саопштењу МУП-а Србије.


13:45 - НОВИ УДЕС КОД НИША

Још један судар догодио се око дванаест сати на деоници ауто-пута Ниш – Исток. Екипе Хитне помоћи су на терену, још нема података од броју повређених.

13:48 - МИХАЈЛОВИЋ И ДРОБЊАК КРЕНУЛИ КА НИШУ, АЛАРМИРАНЕ СВЕ НАДЛЕЖНЕ СЛУЖБЕ

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и вршилац дужности директора Путева Србије Зоран Дробњак кренули су ка Нишу где се данас догодио ланчани судар у којем је повређено 17 особа, међу којима је шесторо деце.

На деоници ауто-пута у близини Ниша 30 припадника нишког одреда Жандармерије помаже припадницима саобраћајне полиције и Сектора за ванредне ситуације у извлачењу путника и аутомобила.


Министарство саобраћаја је од синоћ због отежаног саобраћаја услед временских неприлика алармирало све службе из своје надлежности, а које су у пуној приправности и раде 24 сата. На путевима широм Србије данас је ангажовано 553 возила и камиона, 329 машина, 903 радника, 123 техничара, 246 машиниста и 553 возача.

То министарство је апеловало на грађане да због ниских температура, снежних падавина и поледице не крећу на пут без преке потребе, а уколико не могу да избегну вожњу, да имају зимску опрему и ланце.

14:03 - ГУЖВЕ КОД РАМПЕ НАИС

Иако је саобраћај поново успостављен, код наплатне рампе Наис створиле су се велике колоне возила и долази до застоја, јавља дописник РТС-а.
14:32 - СЕДАМНАЕСТ ПОВРЕЂЕНИХ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ У НИШУ

У ланчаном судару код казнено-поправаног дома у Нишу повређено је седамнаест особа од којих су троје одраслих особа са тешким телесним повредама. У Клинички центар у Нишу пристигло је шесторо деце са лакшим телесним повредама.

Како је саопштено из Клиничког центра у Нишу, од укупног броја повређених шесторо је деце, 11 одраслих, а до тога је шест страних држављана и пет држављана Србије.
Два пацијента са тешким телесним повредама су задржана на Клиници за ортопедију, а на Клиници за дечију хирургију примљено је петоро деце са лаким повредама, међутим, због лоших временских прилика препоручена је хоспитализација што су родитељи троје деце одбили док се за преостало двоје још увек чека одлука родитеља да ли ће се задржати на болничком лечењу.

(М.К.)

14:59 - ЗАВЕЈАНИ СВИ ПУТЕВИ У СЈЕНИЦИ

Јак ветар и снежни наноси блокирали су све путеве на подручју Сјенице, а до села се данас могу пробити само камиони чистачи, који се у тим правцима упућују у хитним случајевима.

Помоћник председника општине Микаило Каличанин рекао је новопазарском Радију Сто плус да екипе за зимско одржавање путева чекају да престане да дува ветар како би могле да почну рашчишћавање путева.

"Сви путеви, осим града, на територији општине Сјеница завејани су. Ка Дубници смо послали машину, јер се у том селу десио смртни случај, а у правцу Лопижа, Гоња и Штавља ангажоване су машине како би ка тим селима било проходно за време предстојећег Божића", додао је Каличанин.

Удари ветра у Сјеници тренутно достижу брзину од три до 15 метара у секунди, док је дебљина снежног покривача 29 центиметара.
15:02 - ПУТЕВИ СРБИЈЕ: НОРМАЛИЗОВАН САОБРАЋАЈ ОД НИША КА БЕОГРАДУ

После ланчаног судара, данас је нормализован саобраћај од Ниша ка Београду, али је и даље потпуно обустављен на наплатној станици Ниш из правца Београд-Ниш, саопштили су "Путеви Србије".

Возила се из правца Београд-Ниш преусмеравају на наплатне станице Алексинац и Алексиначки Рудници.

Надлежне службе су на терену и раде на рашчишћавању последица саобраћајне несреће, наводи се у саопштењу.

15:15 - ЛЕСКОВАЧКА СЕЛА БЛОКИРАЛИ СМЕТОВИ

Снежни наноси блокирали су путеве до великиког броја лесковачких села, а поједина возила, у околини Дрћевца, остала су завејана снегом па су их извлачили припадници Сектора за ванредне ситуације.

Јак ветар највеће сметове прави на путевима ка Доњој Локошници, Брејановцу и Чифлуку Разгојнском где путари покушавају да раскрче снег греједером и утоварном лопатом. Тешка је ситуација и на путу између Братмиловца и Манојловца где је дуже од два сата била завејана колона од неколико десетина возила.

На том путном правцу, који је једина веза са градом за становнике већег броја насељених места, тренутно је проходна само једна коловозна трака, па је возачи, уз велике потешкоће, користе наизменично. Мештани Манојловца, Јарсенова, Крајинца, Кумарева, Разгојне и Бабичког истичу да су тражили помоћ већ у раним јутарњим сатима, али да нико није реаговао.


Тешко су проходни и путеви према Вучју и Предејану. И они од јутрос нису чишћени. Надлежни кажу да снег, који је падао током целе ноћи и дана, није могуће, у кратком року, уклонити ни са градских улица, па апелују на опрезну вожњу. Тврде да је ангажована комплетна оператива предузећа за одржавања путева и да се поступа по приоритетима, док су у центру града непрекидно присутна два камиона. Ради се и на путном правцу ка планинском селу Оруглица као и у Ораовици, а сви проблеми се решавају у координацији са саобраћајном полицијом.

У општини Црна Трава су навикли на овакву ситуацију. Магистрални пут од Власотинца до Црне Траве био је у прекиду током целе ноћи, а сметови су пробијени тек јутрос око 10 часова. Висина снежног покривача у Црној Трави је око метар, а према планинским селима сметови достижу висину и до два метра. Председник општине Славољуб Благојевић очекује да сви путеви буду очишћени за два до три дана.


Снабдевање струјом и водом је редовно, а функционишу и телекомуникационе везе. И у Медвеђи на појединим путевима снежни наноси достижу два метра. Штаб за ванредне ситуације је у непрекидном заседању.

Сва раположива механизација је на терену, а домаћинствима која имају машине и могу сама да очисте пут обезбеђено је гориво. Завејана су сва села уз административну границу са Косметом, али председник општине Небојша Арсић истиче да стање за сада није алармантно и да ће сви путеви бити очишћени врло брзо.

(И. Митић)


15:40 - МАРИЋ: 22 ОСОБЕ СУ ЕВАКУИСАНЕ И СПАСЕНЕ

Сектор за ванредне ситуације је на југу Србије интервенисао двадесетак пута, а 22 особе су евакуисане и спасене, изјавио је Предраг Марић.


15:43 - НА ПЕШТЕРУ БЛОКИРАНО 10.000 ЉУДИ

Сви путеви на Пештеру од петка су у снежној блокади, нападало је око пола метра снега, дува јак ветар, на неким деоницама снежни наноси достижу и до четири метра, жива у термометру спустила се до 15. подеока испод нуле, више од 10.000 Пештераца данас је било одсечено од света. Опширније прочитајте ОВДЕ.

15:58 - БЛОКАДА САОБРАЋАЈА ОД НИША ДО ЛЕСКОВЦА

Од Ниша до Лесковца биће потпуно обустављен путнички и теретни саобраћај, изјавила је министарка Зорана Михајловић и додала да је већ издат налог за обуставу.

16:45 - ПУТЕВИ У ПОМОРАВЉУ ПРОХОДНИ, АЛИ ЈЕ САОБРАЋАЈ ОТЕЖАН

Снег који од ноћас непрекидно пада у Поморављу и јаки удари ветра отежали су саобраћај, али су главне саобраћајнице у граду проходне, док проблема има на путевима ка планинским селима у округу.


Висина снега у Поморављу је од 10 до 20 центиметара, а сметови су и до једног метра.

Руководилац техничког сектора "Уредјење и јавно осветљење" у Јагодини Бобан Томић каже да су све улице у Јагодини проходне.

"Имамо три камиона с даском и три трактора. За сада вршимо чишћење и уклањање снега са коловоза. Проблеме имамо у црновршким селима где има сметова и ту тешке машине чисте", рекао је Томић.

Он је додао да ово предузеће има спремну механизацију, као и довољне количине соли и ризле за целу зиму.

У Полицијској управи у Јагодини рекли су да током дана није било саобраћајних несрећа у Јагодини.

Саобраћајно предузеће "Зоран рајзен" обавестило је путнике да су поједине аутобуске линије ка планинским селима скраћене а да због отежаних услова и клизавих коловоза аутобуси не саобраћају до села Горњи Рачник.

И у Параћину су сви путеви из групе првог приоритета за сада проходни, рекао је председник општине Саша Пауновић. ;
"Отежано се креће према Стубици, Забреги, Буљану, Лебини из разлога што ветар прави наносе и затвара по једну траку, али возила ЈКП се враћају, пробијају сметове и шире траке. Сва механизација је укључена у чишћење, али се не врши посипање док трају падавине и не стане ветар", каже Пауновић.

Све службе у Параћину су у приправности.

18:24 - КРИТИЧНО У БРДСКО - ПЛАНИНСКИМ ПРЕДЕЛИМА: СВЕ ЕКИПЕ НА ТЕРЕНУ

Врање - Услед снежних падавина и јаког ветра, најтежа ситуација је у брдско-планинским пределима у којима има наноса висине и до 1,5 метра.


На седници Штаба за ванредне ситуације речено је да су најкритичнији путни

правци према Кривој Феји, Власу и Барелићу, затим Несврти, где нема и струје, док екипе Електродистрибуције раде на отклањању квара у Преображењу.


Врањски „Водовод" ангажован је 24 сата и сву расположиву

механизацију мобилисао је на чишћењу приоритетних улица у граду и сеоских путева.


Такође, у пуној приправности су и комунална предузећа, инспекцијске

службе, Ватрогасно-спасилачка јединица, Војска, Полицијска управа и Здравствени центар, и према наредби Штаба за ванредне ситуације тако ће бити док траје временска непогода.


Надлежна предузећа добила су наредбу да сву расположиву механизацију ангажују на чишћењу путних праваца према брдско-планинским пределима, где има старачких домаћинстава и постоји потребе за пружањем здравствених услуга. Штаб је упутио апел власницима локала да очисте простор испред објеката. Из Здравственог центра упућена је молба грађанима да имају разумевање, јер услед лоших временских прилика и

недостатка возила стручне екипе раде знатно отежано.


Штаб ће наставити да предузима све потребне активности на збрињавању болесних људи у критичним подручјима и чишћењу путне инфраструктуре у координацији са надлежним

службама.


(Ј.С.)


19:27 - ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ ОД АЛЕКСИНЦА ДО ЛЕСКОВЦА

Путнички и теретни саобраћај на деоници аутопута од Алексинца до Лесковца је обустављен одлучило је данас Министарство градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, изјавила је министарка Зорана Михајловић.

Како је саопштио њен кабинет, Зорана Михајловић је казала да је решење о обустављању саобраћаја донето јер је то "безбеднија опција", да се не би догодило да људи остану завејани због препреченог аутомобила, аутобуса или камиона.

Решење о обустављању саобраћаја на тој деоници ауто-пута које је донело Министарство градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на захтев Јавног предузећа "Путеви Србије", упућено је Министарству унутрашњих послова у чијој надлежности да га спроведе.

Зорана Михајловић је обилазећи аутопут у близини Ниша рекла да се очекује да се ситуација у вечерас поправи.

"У овом тренутку има проблема због сметова, теретни саобраћај је потпуно обустављен, и морамо да, од наплатне рампе 'Наис' код Ниша до Лесковца потпуно обуставимо путнички и теретни саобраћај", рекла је министарка.

Она је додала да су поједине деонице у близини Ниша тешко проходне, али да су сви на терену - представници Министарства саобраћаја, "Путева Србије", војске и полиције.

"Сви су ту, чисте снег и предузимају све што могу. То такодје показује да држава може да се носи са овом ситуацијом ситуацијом", рекла је она и позвала возаче да воде рачуна уколико крећу на пут и да обавезно носе зимску опрему.

19:29 - КОЛОНЕ ВОЗИЛА КОД НИША - НА ХИЉАДЕ ЉУДИ И ДАЉЕ ЗАРОБЉЕНО

Иако не је аутo – пут код наплатне ремпе Наис пуштен за саобраћај око

18:40, на хиљаде људи је и даље заробљено у непрегледним колонама.

Репортер "Новости" јавља са лица места да су колоне возила дуге неколико
километара јер се постепено пропуштају аутомобили.

Теретни саобраћај је код Крушевца потпуно заустављен и на стотину камиона
је заробљено у снегу.

Тренутно не пада снег,а на појединим деоницама ветар прави наносе што
изазива додатне проблеме у саобраћају.

(Д.Алихоџић)

21:52 - УСПОСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ АУТОПУТЕМ ОД АЛЕКСИНЦА ДО ЛЕСКОВЦА

Саобраћај на деоници аутопута Е-75 од Алексинца до Лесковца вечерас је пуштен, саопштило је Јавно предузеће "Путеви Србије".

Позвали су грађане да не крећу на пут без преке потребе због лоших временских услова - ниских температура, поледице, слабе видљивости, јаког ветра и снежних наноса.

Навели су да су могући застоји и обуставе саобраћаја на деоницама државних путева И и ИИ реда.

23:26 - ЗАБРАНА САОБРАЋАЈА АУТОПУТЕМ ОД АЛЕКСИНЦА ДО ЛЕСКОВЦА И ДАЉЕ НА СНАЗИ

Министарство градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре вечерас је навело да је и даље на снази решење о обустави саобраћаја на аутопуту од Алексинца до Лексовца, а да саобраћајна полиција на своју одговорност пропушта возила и путнике.

Како је саопштило Министарство, забрана је и даље на снази због безбедности градјана.

Министарство апелује на све учеснике у саобраћају да без преке потрбне не крећу на пут и да обавезно користе зимску опрему.

Јавно предузеће "Путеви Србије" раније вечерас је саопштило да је саобраћај на аутопуту од Алексинца до Лесковца пуштен. После тога, из тог предузећа су саопштили да саобраћајна полиција на тој деоници спорадично и на сопствену одговорност пропушта возила и путнике.

Поједини медији су пренели да је аутопут од Алексинца до Лесковца отворен за саобраћај.

23:30 - ЂОРЂЕВИЋ: ЗБОГ СНЕГА ТЕШКО НА ПУТЕВИМА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

Проходност путева у Копненој зони безбедности и делу границе Србије према Бугарској, Македонији и Црној Гори је отежана, али ситуација је под контролом, оценили су вечерас министар одбране Србије Зоран Ђорђевић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.

"Стање на државној граници и у Копненој зони безбедности је редовно. Тренутно је ангажована 31 инжињеријска машина, док је 25 у стању приправности у Нишу и околини", истакао је Ђорђевић, саопштило је Министарство одбране Србије.

Ђорђевић и Симовић су разговарали у команди Копнене војске у Нишу о последицама снега и јаког ветра, и о ангажовању јединица Копнене војске у помагању становништу.

На молбу председника Општине Прешево, на релацији Рнатовац-Мадјера-Илинце и у махали Љафет ангажоване су две инжињеријске машине, док су у Нишу, по захетеву Сектора за ванредне ситуације, на располагању тенк за извлачење и две инжињеријске машине.

Припадици Војске Србије у суботу ће чистити пут ка селима Рујник, Лесковик, Церије и Кравље Велепоље.