Неће заједнички рачун

Сл. ПАШИЋ

уторак, 20. 12. 2016. у 17:15

Неће заједнички рачун

Зграда у којој је требало да буде седиште ЗОНА

У Зрењанину одустали од обједињене наплате комуналних услуга. Гаси се предузеће ЗОНА, од 1. јануара наплату врше сами комуналци

СУМЊА после траљавог старта јавног предузећа "Зрењанинска обједињена наплата" (ЗОНА) да неће бити остварена намера локалне самоуправе о побољшању ефикасности убирања накнаде за комуналне услуге, нажалост, показала се оправданом. Градско веће јуче је ставило ван снаге одлуку о обједињеној наплати, што је увод у гашење

ЗОНЕ од Нове године.

- Посао завршавамо испостављањем децембарског рачуна. Десеторо радника прећи ће у друга јавна предузећа. Неколицина ће остати да реши ненаплаћена потраживања из ранијег периода - потврдио је Ласло Фукс, в. д. директора ЗОНА.

Ово предузеће, уз велика негодовања да је сувишно и да ће превасходно служити за удомљавање страначких кадрова, оснивано је скоро годину и по дана, а функционисало је током ове године. Наплату комуналија преузело је од Дирекције за изградњу и уређење Зрењанина, која је готово једну деценију то чинила преко свог Система обједињене наплате (СОН). Новооснована ЗОНА је требало по ефикасности да га надмаши, али је пракса показала - супротно.

Град је уложио око 30 милиона динара у сређивање пословног простора у главној улици, али ЗОНА није стигла ни да се у њега усели. Са 16 запослених, преузетих из Дирекције за изградњу и уређење града, ЗОНА је наставила издавање обједињених комуналних рачуна, како је то годинама дотад чинио СОН. Жеље и обећања да ће услуге и плаћање на једном месту, уз мање трошкове и разне уштеде, обезбедити и ефикасније пуњење буџета, остале су само на папиру.

СКУПО ФАКТУРИСАЊЕ ПРЕМА студији ЗОНА, у 2013. укупна наплата комуналија у Зрењанину износила је близу две милијарде динара, а трошкови за фактурисање и достављање рачуна преко 105 милиона, дакле више од пет одсто. ЗОНА је најављивала да ће тај трошак смањити на три одсто и градском буџету годишње уштедети 40 милиона динара. То ће, ипак, остати само жеља.

"Градску топлану" нико није могао да натера да уступи наплату својих услуга ЗОНА. "Водовод" и "Чистоћа" стално су приговарали да не виде никакву предност обједињене наплате и тврдили да нема економске оправданости за постојање нове службе. Још су се љутили што им ЗОНА задржава новац и отежава пословање. Главни аргумент против обједињеног рачуна био је низак проценат наплате, који званично никад није саопштен.

- Поздрављамо њено укидање и враћање наплате комуналним предузећима. Убеђени смо да ћемо врло брзо достићи ефикасност од преко 95 одсто, како је некада било - изјавио је Иван Девић, директор "Водовода", а баш овом предузећу ЗОНА је приговарала да највише "минира" обједињени рачун и не доставља податке о очитавању водомера.

Према подацима Ласла Фукса, за 11 месеци ове године ЗОНА је инкасирала преко 450 милиона динара, наводно, уз наплату од 80 одсто. Потраживања од потрошача су близу 100 милиона динара. Фукс истиче да појединачно просечан дуг не прелази 10.000 динара, док предлог за извршење износи 6.000. ЗОНА нема тај новац, али решење ће се, како уверава, пронаћи и комунална предузећа биће намирена.

- Кад наплату покрену извршитељи, по закону престаје да важи застаревање и ти дугови ће сигурно бити наплаћени кад-тад - поручује Фукс, чији је задатак да са сарадницима оконча пословање ЗОНА, која ће остати упамћена као велики промашај зрењанинске власти.

* Очитавање водомераКОМЕ ЕКО-ДИНАР?

НА рачуну обједињене наплате налази се и накнада за екологију. Такозвани еко динар буквално одговара називу, јер такса износи 1 динар по квадратном метру стана или куће.

Ласло Фукс каже да је у овој години ЗОНА наплатила 28 милиона на име ове таксе. Није још познато да ли ће њено убирање преузети "Чистоћа" или пак Пореско одељење, јер је то буџетски приход.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације