Инжењер грађевинарства и студент генерације, а незапослен 11 година

Зорица Глигоријевић

11. 12. 2016. у 09:45

Инжењер грађевинарства и студент генерације, а незапослен 11 година

Никола Илић са дипломама и наградама

Никола Илић 2005. био најбољи студент Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу. Одбио је понуде за рад у иностранству, а у Србији радио само под уговором

ДИПЛОМИРАНИ грађевински инжењер Никола Илић, који је на Грађевинско-архитектонском фалкултету у Нишу пре 11 година дипломирао са просечном оценом 9,27, још увек је незапослен. Иако поседује знање и вештине пројектовања и прорачуна конструкција, и то ради перфектно, и могао би да ради све врсте конструкција и распона, преко армираног и преднапрегнутог бетона, до челичних и дрвених, специјалних и висећих конструкција, односно објекте од значаја за државу (мостове, зграде, силосе, бране..), он из нужде прави тенде и ситне објекте, али у складу са техничком регулативом и прописима.

- Био сам поносан када ме је Наставно-научно веће факултета награђивало за натпросечне резултате, за најбољу просечну оцену у току студија на трећој, четвртој и петој години студија, и као најбољег дипломираног студента. Као један од 500 најбољих са универзитета у Србији у оквиру пројекта "15 милиона за 500 најбољих" добио сам једнократну стипендију Амбасаде Краљевине Норвешке. И даље с поносом истичем да сматрам вредним домаћу памет и индустрију, да нисам био заинтересован за понуђене послове у иностранству и да сам у годинама када бих могао највише да радим, али у Србији, једноставно, за мене нема посла - каже Никола.

Он додаје да је своју радну биографију послао преко хиљаду пута на разне адресе. Радио је у неколико фирми на уговорима на одређено и у екстремним условима.

- За време ванредне ситуације прихватио сам посао када је требало радити на минус 20 степени, јер неће нико да се смрзава на градилишту. Такође, радио сам у зимским условима у Казнено-поправном заводу у Нишу, где је ризик повећан. Пројекат конструкције сам отварао на деловима од оплате, ветар га је разлиставао, а киша и снег квасили, али сам посао урадио. Били су презадовољни и затражили од надлежног министарства да ме приме у радни однос, али је одговор био негативан, јер је на снази забрана пријема у државним предузећима - вели Никола.

БЕЗ ЛИЦЕНЦЕ

Због тога што има само годину дана радног стажа, Никола не може да добије ни лиценцу. Када би имао две године радног стажа, могао би да полаже државни испит, постане члан Инжењерске коморе Србије и аплицира за лиценцу у наредних годину дана. Заправо, могао би да стекне лиценцу одговорног пројектанта и одговорног извођача радова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Veselica8

11.12.2016. 10:16

Predlažem Nikoli da otvori sopstvenu firmu sa jedno 5 zaposlenih, od države bi trebao da dobije minimum 50 hilj.eura i eto rešenja. Verujem da će dobiti jer dobilo je i kuso i repato ko god je došao iz belog sveta, zašto da ne daju i Nikoli po istom aršinu.

za Veselica8

11.12.2016. 12:45

@Veselica8 - Bravo, jako dobar prijedlog. Moramo biti aktivniji I pokazati samoinicijativu da bi nesto krenulo na bolje. Ovaj momak je ocito pametan I sposoban, bolje da bude svoj gazda. Siguran sam da ce uspjeti. Srecno!

veselnik

20.09.2017. 15:35

@Veselica8 - Nema licencu...moze samo da bude preduzimac, a za tako nesto je prekvalifikovan, verovatno preposten i sigurno bez potrebnih veza!

Логичарка

11.12.2016. 15:05

Нека обрати пажњу на огласе новосадских фирми ако је спреман за селидбу из Ниша у други део Србије јер једна добростојећа новосадска српска фирма (за коју сам недавно тражила грађевинске инжењере и електроинжењере) је у више наврата тражила управо инжењере без лиценце да би радом у тој фирми положили државни испит и остали јој лојални после тог полагања. Плате су редовне и на завидном нивоу за наше услове, а постоји и могућност повољних стамбених кредита за запослене у њој.

Saska

12.12.2016. 21:10

Na žalost Nikola nije usamljen slučaj u Nišu je to veoma raširena pojava. Ja sam u istoj situaciji. Na birou sam preko 11 godina iako sam diplpmirani master inženjer poljoprivrede sa prosekom preko 9, ali u ovom gradu to nije bitno jer se na radna mesta primaju kandidati sa nekim drugim kvalifikacijama, a ako ste fakultet završili u redovnom roku još sa boljim ocenama vi ste nepoželjni.