ОДБОР поверилаца фабрике лекова "Југоремедија" у стечају жалио се Привредно-апелационом суду на решење Привредног суда из Зрењанина о банкротству посрнуле фармацеутске компаније.

Сламку спаса за "Југоремедију" и спречавање распродаје њене имовине ради намирења потраживања, Одбор поверилаца покушава да пронађе у погрешним корацима у судској процедури у овом стечајном предмету. Суд се, наиме, определио за банкрот, јер подносиоци плана реорганизације ни после неколико позива тај план нису исправили и допунили. Став је да се план сматра повученим, што се сада у жалби оспорава и покушава да се избегне банкрот.

- Сматрамо да је пре одлуке о банкроту суд, ипак, требало да стави план на изгласавање. Суд није отклонио ни дилеме око вредности фабрике, јер су три проценитељске куће различито вредновале имовину "Југоремедије" - прво 22 милиона евра, па 68, и на крају 17 - каже за "Новости" Владимир Пецикоза, председник Одбора поверилаца.

Одбор има сазнања да су неке домаће и стране фармацеутске компаније заинтересоване за куповину "Југоремедије", али да им није свеједно да ли ће се она продавати као привредни субјект, или као земљиште и грађевински објекти, ако на снази остане банкрот. Пецикоза поручује да ће Одбор учинити све да се настави пословање некада реномиране зрењанинске фабрике лекова.

- Повериоци ће остати "кратких рукава" ако дође до уновчавања имовине фабрике, како је то одлучио зрењанински Привредни суд. Банкрот би трајно оставио на улици 450 радника. Али, и обезвредио акције скоро 4.000 малих акционара, који се надају оздрављењу "Југоремедије" - истиче Пецикоза, надајући се да ће Привредно-апелациони суд одредити њену судбину до Нове године.

ЗАКУПАЦ ОТИШАО

ПОСЛЕ отварања стечаја 2013. године, погоне у Зрењанину закупио је новосадски "Унион медик". Успешно је организовао производњу са стотинак радника, обновио израду многих тражених препарата "Југоремедије". Уочи проглашења банкрота, почетком новембра, отказао је уговор и преселио се у Нови Сад.