ЗАПОСЛЕНИ у апотекарској установи "Бор" у понедељак су протестовали испред седишта локалне самоуправе захтевајући да им општина помогне у сервисирању дуга "тешког" готово 500 милиона динара, набавци лекова и исплати зарада. Поручили су и да ће, ако им се не изађе у сусрет, радикализовати протест...

- Плате нисмо примили од августа, веледрогерије нам лекове не испоручују од јула, па смо већ били приморани да затворимо два објекта у Кладову - каже Снежана Живковић, финансијски руководилац и члан Индустријског синдиката те фирме.

Апотекарска установа "Бор", која има више од 20 пунктова у округу, добављачима за лекове дугује готово пола милијарде динара, али се још не зна како је до тога дошло.

- Донедавно нисмо ни знали да смо дужни толики новац. Надлежни су нам обећавали да ће се све истражити и установити чија је то одговорност, али Министарство здравља и локална самоуправа ћуте, а агонија се све више продубљује - тврди Снежана Живковић, наводећи да фирму чији су рафови готово празни фармацеути већ напуштају, а руке трљају само власници приватних апотека који лако долазе до квалитетне радне снаге, а и нису као "Бор" обавезни да лекове набављају кроз процедуру јавних набавки.

Незадовољни радници најављују и да ће, ако се ускоро не пронађе одговарајуће решење, у знак протеста затворити све апотеке, а њих 125 - колико је преостало од некадашњих 140 радника - страхује да ће, на крају, катанац морати да ставе и на саму установу.

ПРЕГОВОРИ

- ПРОСЕК плата у овој фирми је износио 50.000 динара и сада се сви чуде где је нестало 500 милиона... Наравно да ћемо помоћи, али најпре мора да се установи како је настао толики дуг. Иначе, са добављачима већ преговарамо о поравнању дугова, као и моделу сервисирања обавеза Апотекарске установе, али то није посао који може да се оконча преко ноћи - истиче председник општине у Бору Живорад Петровић.