ЗРЕЊАНИН - Судбина "Беохемије-Инхем" из Зрењанина, највећег домаћег произвођача детерџената и кућне хемије, у рукама је АИК банке, сазнају "Новости".

Фабрика је у стечају од пролетос, а како није изгласан план реорганизације, Привредни суд у Зрењанину по сили закона прогласио је банкрот. Повериоци (где предњаче банке) сада би требало да се намире продајом имовине "Беохемије-Инхем", али извесно је да ће многи остати "кратких рукава"! Једноставно, све чиме располаже посрнула хемијска компанија вреди 2,6 милијарде динара, док дуговања премашују 25 милијарди.

У току је испитивање пријављених потраживања, а за 30. новембар у Привредном суду заказно је допунско рочиште. Како за наш лист истиче стечајни управник Василије Јовановић, одржаће се првенствено због захтева АИК банке ради испитивања у делу који је раније пропуштен.

АИК банка, наиме, тврди да јој није признато, а ни оспорено такозвано разлучно право на земљишту, на којем се налазе зграде и објекти "Беохемије-Инхем". Ова банка је, иначе, повлашћени поверилац због стављене хипотеке и има првенство приликом намирења. Припадају јој сви производни објекти фабрике у Зрењанину, а стечајни управник предлажио је да се на допунском рочишту разлучно право протегне и на земљиште.

Ова банка има призната потраживања од преко 14,5 милијарди динара. Јасно је да ће од њене одлуке зависити како ће бити уновчена имовина, а то ће практично одредити судбину "Беохемије-Инхем" и њених познатих брендова "дуел", "спин" и других. Јовановић не може да се изјашњава о роковима, али истиче да окончање стечаја банкротом подразумева брзо и ефикасно уновчавање имовине стечајног дужника.


РАДЕ И ЗАРАЂУЈУ

ПОГОНИ посрнулог хемијског гиганта у Зрењанину раде пуном паром. Ангажовано је око 250 радника који уредно снабдевају домаће тржиште детерџентима и кућном хемијом, редовно примају плате...