Заборављени јунаци Карађорђеве звезде

Драгољуб Гагричић

30. 10. 2016. у 08:30

"Новости" прве објављују фотографије и податке о солунцима из Нове Вароши који су до сада били неправедно занемарени. Огрешили се о ратнике, који су крвљу стекли одличја

Заборављени јунаци Карађорђеве звезде

Јован Т. Томашевић, Здравко Шапоњић и Благоје Рољевић заслужили место у књигама

У БИОГРАФИЈИ солунца Јована Т. Томашевића, у четири књиге о носиоцима највећег војничког одликовања, још од оне прве Томислава Влаховића "Витезови Карађорђеве звезде" (1989. године), наводи се да је рођен у Мишевићима, и учешће у ратовима, а нема слике, ни основних биографских података - година рођења и смрти... У једној је чак запис да "подаци нису могли да се прибаве, те се не зна докле је живео Томашевић, кад је и где умро, није сачувана његова фотографија..."

А у Мишевићима, на Златару, потомци ратника - унук Милош (58) и праунуци Јован и Милан - као најдраже успомене чувају Карађорђеву звезду и Албанску споменицу, одличја стечена крвљу и ранама, али и слику ратника у позним годинама и приче које се приповедају у дугим зимским ноћима и о славама.

- Нико није ни тражио, нити питао за податке и Јованову слику!? - казује унук Милош. - Ено, на гробљу пише да је рођен 1888, а умро 1949. Јован је, причали су стари, највеће војничко признање добио на Кајмакчалану. Звали су га Чкрбо јер му је пушчани метак избио седам зуба и изашао на Бабину долину, па се лечио у Марсељу. Ђед се из рата вратио са руском брзометком и чанком у коме му је отац Тодо однео кајмак, уз преобуку, на зборишту јединице, на Вардишту, недалеко од Дрине 1914.

"Новости" објављују и слику Здравка Ђ. Шапоњића (1891-1953), из нововарошког села Вилови, коме су, као и у славу и част јунака одбране Србије 1912-1918. године, потомци недавно открили спомен-плочу на Шапоњића чесми у Злошници, украј пута према Акмачићима. Његовог имена нема ни у једној књизи, а једини траг на који указују породица и потомци је "Службени војни лист", број 21, од 1. јула 1915. (излазио у Нишу), где је списак одликованих Карађорђевом звездом "за осведочену личну храброст и пожртвовање на бојном пољу у рату против Аустро-угарске 1914-1915. године". На 486. страни је име каплара Здравка Ђ. Шапоњића.

Уз помоћ чланова фамилије Рољевић из Обреновца, као и из Сјенице и из Балуге код Чачка, аутор ових редова пронашао је фотографију наредника Благоја Рољевића из села Божетићи под Јавором. Унук Мирко (Љубише) Рољевић, са породицом у Балузи, после две сеобе чува драгу успомену на деду учесника балканских ратова, који је са Четвртим пуком Дринске дивизије преживео албанску голготу и солунско ратиште. Са Карађорђевом звездом се вратио огњишту и плугу у завичај, али су га припадници усташке и муслиманске милиције стрељали у Сјеници 1943. године.

ИСПРАВЉАЊЕ НЕПРАВДЕ

НИ последњи помен славних ратника не објављује годину смрти Арсенија Бучевца из Бистрице, као да су његови потомци "про бела света". У селу, на 15 километара од Нове Вароши, још је у животу Тихомир (73), шесто дете солунца, па он и син му Александар казују да је овај свет ратник напустио 26. јануара 1954. године.


ЈУНАК СА ДРИНЕ

- У БИЦИ са Аустроугарима, на дринском ратишту 1914. године, док је са положаја извлачено тело погинулог команданта пука, војска је кренула у повлачење, а непријатељ је силовито надирао, у одсудном часу Здравко Шапоњић је повикао: "Браћо, напред, наша је победа!". Тај јуриш у крвави окршај спасао је пук тешких губитака, па је Здравко одликован Карађорђевом звездом - каже Недељко Шапоњић, учитељ у пензији из Комарана, који годинама прикупља сведочанства о лози ове фамилије и селу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Драган

30.10.2016. 09:58

Наравно да су морали да буду заборављени, а њихове заслуге избрисане из следећих разлога: 1) Србијом после Другог светског рата није владао Србин 2) Тај владар је у Првом светском рату био подофицир аустро-угарске војске против које су се ови српски јунаци борили и 3) Нису били чланови комунистичке партије, која се држала принципа: ко није с нама - он је против нас. Мој прадеда Настас Митић прешао је Албанију, дошао до мора, где су га укрцали Французи на брод, али је умро и сахрањен у Бизерти.

Za vreme vladavine tog nesrbina

30.10.2016. 10:22

@Драган - više se vodilo računa o Soluncima, nego za vreme "omiljenog" kralja...

Миљко

30.10.2016. 11:31

@Драган - Јесте, баш се водило рачуна... да не поживе дуго. Није могао "највећи син народа и (нарочито) народности да им опрости понижење на Церу и Колубари. Двојица СКОЈ-еваца упала су у кућу Војводе Петра Бојовића и крвнички га претукли, да је од повреда умро. Солунце су уз поспрдни израз "солунци-јунци" затварали ти исти "ослободиоци који су јахали попове", чупали им бркове, малтретирали и понижавали. Прочитај књигу Антонија Ђурића "Црвена куга" и све ће ти бити јасно! Уместо да ћутиш, ти се јављаш.

Boa II

30.10.2016. 11:34

@Драган - Ni izmedju dva svetska rata nije bilo dovoljno brige o ratnicima-junacima iz Velikog rata. I sada, kada nema tih "njihovih", stratista i groblja po Srbiji i Makedoniji su lose odrzavana. Ko nam je sada kriv? Ne mozemo se doveka vaditi na komunjare.

Утеривач

30.10.2016. 11:45

@Драган - Драгане не лупај! Сви са Карађођевом звездом су имали исти статус и привилегије као и носиоци Партизанске споменице. Југословенска ратна морнарица увек бацала венац при проласку поред Крфа То што си ти неинформисан и лажеш себе и друге то је твој проблем.

Утеривач

30.10.2016. 13:48

@Драган - Прадеда је имао три "Обилића" , пензију и бесплатан превоз (у Другом св рату није учествовао). Од Карађорђевића то није добио. О чему ти причаш

Утеривач

30.10.2016. 14:06

@Драган - Закон о основним правима лица одликованих орденом Карађорђеве звезде с мачевима, орденом Белог орла с мачевима и Златном медаљом Обилића ("Службени лист СФРЈ", бр. 67/72, 22/73, 33/76, 68/81, 75/85, 44/89 и 87/89)

A i ti Miljko

30.10.2016. 16:11

@Драган - svašta veruješ... čovek zaslepljen mržnjom, napisao knjigu.

Francesco

30.10.2016. 16:40

@Драган - Molim Dragana i MIljka da se oslobode lažne retorike i pogledaju činjenicama i istini u oči.

Утеривачу утерано

30.10.2016. 23:53

@Драган - Српски ратник - у главном ратар - вративши се свом огњишту прихватио се посла који је радио до рата и узео плуг у руке. Никоме ни напамет није падало да за учешће у рату од државе добије било какве привилегије. То су увели и давали комунисти како би наградили оне који су им омогућили да се докопају власти и да им ову одрже. Није се од "ослободилаца" ретко чуло "А зашта сам се борИо"? Питањем је дао и одговор: за борбу да буде награђен! И био је добијањем туђег и убијањем недужних имућних.

Стварно и могуће

31.10.2016. 08:40

@Драган - Србија је у рату изгубила скоро половину мушког становништва! Рањени и обогаљени баш и нису били "у могућности" да се баве ратарством . А великодушно им је "давано право" да просе испред цркава "о већим свецима" . Једна Милунка Савић је радила као чистачица! Пензију је добила 1945. а стан крајем 60тих или почетком 70тих. Обећана аграрна реформа у Краљевини није извршена, а Војводини је било горе него у Аустроугарској, док су ратне репарације одлазиле и Словенију и Хрватску због "мира у кући"!

Niko ništa nije tražio

31.10.2016. 11:36

@Драган - samo ono što ih sleduje po zakonu... dok su četnici zimovali sa babama, partizani su ratovali. I, naravno da zaslužuju da budu privilegovani. Isto tako i ratnici iz Velikog rata, samo što to od kralja nisu dobili... Pročitajte samo kako je prošla Milunka Babić.

Снежана

30.10.2016. 10:35

Свака част за текст и сличне које објављујете, хвала вам што нас подсећате да смо још у земљи Србији, а не тиква без корена, америчка и ЕУ колонија.

kragujevčanin

30.10.2016. 13:03

ukoliko neko zna o koje 4 knjige se navode na početku članka, tj. koju su autori i naslovi, neka napiše. unapred hvala

floyd

31.10.2016. 22:38

Комунизам је црвена куга једноумна! Српски народе скини паучину са очију .Ми данас живимо на развалинама тог пропалог комунизма.

Francesco

31.10.2016. 23:24

@floyd - Ostavi se sine četovanja..... Od vas kraljevskih krpelja veće kuge niti ima niti je ikada bilo. Plava krv, je li? Znaš li ko još ima plavu krv? Pauci, lignje, puževi i mnogi drugi insekti krvopije i glavonošci koji su se ovom narodu natovarili na vrat da ih nosi, hrani, poji i gine za njih. Jednom rečju - ne ponovili se nikada više.