НОВА ВАРОШ - Прошло је само месец дана од формирања нове локалне власти у општини подно Златара, преласком одборнице Гордане Кхоуитар (СНС) у опозициону групу грађана под називом "Нови људи за Нову Варош", а већ се појавио први већи проблем.

Седам чланова и њихових девет заменика из Општинске изборне комисије - предвођени председником овог тела Јеленом Лековић - поднело је оставку на изабрана места, што је довело у питање верификацију мандата будућих одборника, планирану за прву наредну седницу локалног парламента. Ипак, председник овдашње општине Радисав Васиљевић истиче да овим потезом чланова Изборне комисије није угрожена скупштинска већина, али најављује да ће против њих бити поднета кривична пријава...

- Разумем жељу Српске напредне странке у Новој Вароши да дође на власт, али не схватам зашто то раде мимо закона. У Општинској изборној комисији се налази пет правника и њихова је обавеза да председника општине саветују како да ради у складу са прописима. Оваквим њиховим потезом они крше закон и ја сам, као први човек локалне самоуправе, принуђен да реагујем - тврди Васиљевић.

Општинска изборна комисија, подсетимо, има 13 чланова и исто толико заменика. Јелена Лековић је на место председника изабрана 2013, а оставку на то место је поднела 18. октобра...

- Не желимо да учествујемо у насилном прекрајању воље грађана који су, када смо спровели изборе у априлу, рекли кога желе. Поједини чланови Општинске изборне комисије су изложени притисцима са свих страна, па је један од њих повукао оставку - тврди Јелена Лековић.

Иначе, локални парламент у Новој Вароши има 27 одборника, већину - са 14 мандата - чине ГГ "Нови људи за Нову Варош", Демократска странка и Нова Србија, док су у опозицији остали Српска напредна странка са 11 представника, те Социјалистичка партија Србије и Санџачка демократска партија са по једним чланом.